Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da, basınla ilgili yasakların kaldırılmasını içeren bir taslak hazırlayarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e teslim etti. Atalay, "Düzenleme referandumdan sonra Meclis'in gündemine gelecek." dedi.

Basın özgürlüğünün genişletilmesi, gazetecilerin yazdıklarından dolayı sık sık soruşturma geçirmemesi ve cezaevine girmemesi için devam eden çalışmanın tamamlanarak referandumdan sonra TBMM'ye sunulacağı belirtiliyor. Bu konuda bir çalışma yapan Basın İlan Kurumu, 2 ayrı yasada yapılacak 22 değişikliği belirleyerek Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e sundu. Türkiye'nin 196 ülke arasında basın özgürlüğü açısından 108. sırada yer aldığı hatırlatılan dosyada, "Bugün Türkiye'de ne yazık ki birçok gazeteci aleyhine çeşitli davalar açılmakta, bu gazeteciler çeşitli para ve hapis cezaları almaktadırlar. Birçok gazeteci mesleğini doğru yapmanın bedelini canıyla ödüyor." deniliyor. Raporun girişinde, "Kamuoyunun bilgi almasından başka hiçbir amaç gütmeyen gazetecilik faaliyetlerinin yasal yollarla sınırlandırılması kaygı vericidir." deniliyor.

Susurluk'ta hak idi, Ergenekon'da suç

Ergenekon sürecinde gazeteciler hakkında açılmış soruşturma ve dava sayısının 5 bini aştığı hatırlatılıyor. Burada ilginç bir örnek de gösterilerek, "Susurluk sürecinde çetelerle mücadele hak ve hukuk arayışı olarak görülürken, Ergenekon'da suç sayılıyor." değerlendirmesi yapılıyor. Basın özgürlüğü konusunda özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki özgürlükçü düzenlemeler dikkate alınarak, geniş kapsamlı bir basın açılımı yapılması isteniyor. Hükümet üyelerine sunulan ve üzerinde çalıştıkları metinde, basın özgürlüğü alanında sorun yaratan ve gazetecilerin en çok ceza aldıkları maddeler bulunuyor. Basın İlan Kurumu'nun hükümete sunduğu öneriye göre, TCK'da 20 madde ve TMK'da 2 maddenin değiştirilmesi isteniyor. Bunlar arasında ise en çok, gazetecilerin büyük oranda ceza aldıkları, 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' başlıklı 288. madde dikkat çekiyor. Bu maddede altı aydan üç yıla kadar hapis cezası bulunuyor. Ceza, suçun basın yayın yoluyla işlenmesi halinde ise bir yıldan altı yıla kadar çıkıyor.



Zaman