Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 6253 sayılı "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu" nu onaylayarak yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. TBMM Başkanlığı teşkilatını yeniden yapılandırarak çalışanlara yeni düzenlemeler getiren kanun 28 yıl aradan sonra değiştirilmişti.
Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulunda, görüşülerek yasalaşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından da geçti. 28 yıl aradan sonra değiştirilen kanunla birlikte özellikle yönetici kademesinde bulunanlar için birçok değişiklik yapılırken, Meclis'i sadece polisin korumasına yönelik de düzenleme yapıldı. Kanunda şu değişiklikler yapıldı:
"TBMM Genel Sekreterliği Teşkilatı"nın adı, "TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı" olarak değişti.
-İdari teşkilatta toplam kadro sayısının yüzde 20'sini geçmemek üzere, sözleşmeli ve geçici personel sınavla alınarak çalıştırılabilecek. Milli Saraylardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına bağlı birimlerde, sadece restorasyon çalışmalarına katılmak üzere 4-C statüsünde 400 personel çalıştırılabilecek. Bu personel sınavsız alınabilecek.
-İdari teşkilat kadrolarında herhangi bir personel ihtiyaç halinde Ankara'daki veya isteğe bağlı olarak gitmek istedikleri illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarından birine gönderilebilecek.
-Her siyasi parti grubunda 10 grup danışmanı, 25 büro görevlisi, partilerin milletvekili sayısının yüzde 10'u oranında ek büro görevlisi; yasama faaliyetlerinde milletvekillerine yardımcı olmak üzere her milletvekili için bir danışman, bir ikinci danışman ve ek bir personel sözleşmeli olarak çalışabilecek. Çalışanların şehir dışına çıkmaları durumunda harcırah alacakları yönündeki teklif maddesi kanundan çıkartıldı.
-Meclis Baştabipliği, Sağlık Bakanlığına devredildi. Sağlık hizmetleri, TBMM- Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokol çerçevesinde, bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinin TBMM yerleşkesi içinde kuracakları yataklı veya yataksız sağlık birimlerince verilecek. Teklifteki, "Özel sağlık kurumlarından da sağlık hizmeti alınabilecek" maddesi çıkartıldı.
-Meclisin güvenliği yalnızca polis tarafından sağlanacak. Meclisteki Tabur Komutanlığının görev süresi sona erecek. Mecliste görevlendirilecek polis memurları, Meclisin Mali haklarından yararlanamayacak.
-Kanunun yürürlüğe girdiğinde Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkan Yardımcısı, Müdür, Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İdari Şube Müdürü, Saray Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Grup Başkanı, İşletme, Fabrika ve Personel müdürlükleri unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri sona erecek.
-Kanun emekliliği de özendiriyor. TBMM Genel Sekreterlik kadrolarında görev yapanlara emekli olmaları durumunda fazladan ödeme yapılacak.
-İdari teşkilata personel alımında 4-C statüsünde çalışanlara öncelik verilecek. Alınacak toplam personelin ve idari teşkilat kadrolarında alınacak personelin yüzde 20'si, 4-C'li çalışanlardan olacak. 4-C'li personelin atanmasında, kurum içindeki sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. Norm kadro uygulamasına geçilecek. Personelde aranacak nitelikler, norm kadro ilke ve standartları dikkate alınarak Başkanlık Divanınca belirlenecek.
-TBMM Genel Sekreteri de diplomatik pasaport alabilecek."(ANKA)
(ZHR/ÖMR)