Adalet Bakanlığı, idari yargıda yeni düzenlemeleri içeren taslağı tarafların görüşlerine açtı.

Detaylar şu şekilde;

1- Tek hakimle görülebilecek davalar, 2577 sayılı Kanuna tek tek yazılmaktadır. Bu davalar şu şekildedir:

  • a) Konusu ellibin Türk Lirasını aşmayan iptal ve tam yargı davaları.
  • b) İlk, orta ve yüksek öğrenim öğrencilerinin ilişik kesme sonucunu doğuranlar hariç olmak üzere disiplin cezaları ile sınıf geçme, not tespiti, yurt, kredi, burs ve kayıt işlemlerine karşı açılan davalar.
  • c) Kamu görevlilerinin çalışma süreleri, sosyal hak ve yardımları ile yolluk, lojman ve izin işlemlerine karşı açılan davalar.
  • d) Kamu görevlilerine uyarma, kınama, ihtar ve tevbih cezası verilmesine ilişkin işlemlere karşı açılan davalar.
  • e) Hakim ve savcılar, öğretim üyeleri ve müşterek kararnameyle atananlar hariç olmak üzere kamu görevlilerinin her türlü ödül, sicil, performans ve başarı değerlendirmelerine ilişkin işlemlere karşı açılan davalar.
  • f) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, üyeleri hakkında verdikleri mesleki faaliyeti geçici veya sürekli olarak sona erdirmeyen her türlü disiplin işlemlerine karşı açılan davalar.
  • g) 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun uygulanmasından doğan davalar.
  • h) Kamu kurum ve kuruluşlarının sosyal yardım kapsamında yapmış oldukları işlemlere karşı açılan davalar.
  • ı) 4/12/1984 tarihli ve 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanmasından doğan davalar.


2- Dava açabilmek için menfaatin doğrudan ihlali şartı getirilmektedir. Bu değişiklikle, menfaati ihlal edildiğini iddia eden herkes yerine menfaati doğrudan ihlal edilen kişilerin, bir başka deyişle idari işlemle aralarında kuvvetli bir bağ bulunduğunu ortaya koyan kişilerin dava açmaları öngörülmektedir.

3- İdari yargının hiçbir surette yerindelik denetimi yapamayacağı hüküm altına alınmaktadır. Böylece madde, 2010 yılında yapılan halk oylamasıyla değiştirilen Anayasanın 125 inci maddesiyle uyumlu hale getirilmektedir.

4- Dava açma süresi 60 günden 30 güne indirilmektedir. Düzenlemeyle, dava açma süresi otuz gün olarak belirlenmek suretiyle idare ve vergi mahkemelerinde dava açma süreleri bakımından yeknesaklık sağlanmaktadır.

5- İkinci cevap dilekçeleri kaldırılmaktadır. Hakim davacının dilekçesi ve davalının savunması sonrasında karar verebilecek.

6- Tek hakimli davalarda duruşma yapılma zorunluluğu kaldırılmaktadır. Tarafların isteği, hakimin takdirine bırakılmaktadır.

7- İvedi yargılama usulünü düzenleyen 20/B maddesine kapsam yeniden belirlenmekte ve hakimlerin kararı kaç günde yazacağı düzenlenmektedir.

8- Grup dava adıyla yeni bir müessese getirilmektedir. Böylece aynı nitelikteki örneğin bir harcırah davası, ilgili idari yargı yerince grup dava olarak adlandırıldıktan sonra İDDK'na gönderilecek buradan çıkacak karara göre emsal diğer davalar sonuçlandırılacaktır.

9- 2577 sayılı Kanunda, diğer usul kanunlarında düzenlenen karar yazma süresi bulunmamaktadır. Maddeyle karar yazma süreleri, verildiği tarihten itibaren usule ilişkin kararlar yönünden onbeş gün, esasa ilişkin kararlar yönünden ise otuz gün olarak öngörülmektedir.

Adalet Bakanlığının hazırladığı, kanun taslağına dair karşılaştırılmalı tablo için tıklayınız.


Memurlar.Net - Özel