Eczacılar Birliği Niğde Temsilcisi Nihat Öztürk, ilaçta sahteciliğe karşı, her ilaca bir kimlik numarası uygulaması esasına dayanan ilaç takip sisteminin önümüzdeki günlerde faaliyete geçeceğini bildirdi.

Öztürk, sistem sayesinde ilacın depolardan eczanelere çıkış yaptığı zaman, hangi ilacın hangi eczaneye gönderildiğinin bilineceğini söyledi. İlaç Takip Sistemi kapsamında üretilen ürünlerde, kupür yerine "ilacın kimlik numarası" olarak adlandırılan "karekod"un yer alacağını söyledi.

"Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç takip sistemiyle yeni bir alt yapı oluşturuyor." diyen Öztürk, yeni sisteme uyum sağlayacak ilaç üreticilerinin ürünlerinin her birine ayrı barkot vereceğini ifade etti.

Öztürk, "Bu sisteme bütün üreticiler, eczaneler ve ecza depoları bağlanacak. Sistemin çalışması şöyle olacak: İlaç sanayisindeki firma bir ilacı ürettiği zaman bunu bildiriyor. Hangi depoya verdiyse onu da bildiriyor. Depo satış yaptığı anda otomasyon sistemiyle her hangi eczaneye sattığını gösteriyor.

Eczaneden de hangi ilacın hangi hastaya satıldığı takip edilebiliyor. İmal tarihi, son kullanma tarihi, nerde, nasıl, hangi hastalıkta verildiği, kullanma şekli dâhil her şeyi takip ediliyor. Bu ilacı başka bir eczaneye satma şansı yok." dedi.

İlaç Takip Sisteminin en önemli faydasının sahte ilacın önlenmesi olduğunu vurgulayan Öztürk, "Bu sistemle ilaç hakkında ciddi bir birikim elde ediliyor. Hangi doktor, hangi hasta bu ilacı hastalıkta ne şekilde kullandı? Her ilaç kontrol altına alınmış oluyor. Bu da ilacın gelecekteki kullanım şekli bakımdan önemli bir bilgi oluyor, hem de vatandaşlarımız acısından sağlıklı bir ilaç eline geçmiş oluyor." diye konuştu.


(CİHAN)