Sibel HÜRTAŞ


Sadullah Ergin, 5 yıllık strateji planının ilk amacının “Yargılamaların makul sürede tamamlanması” olduğunu söyledi. Planda, adli yardım sisteminin geliştirilmesi ve ilkokul müfredatına hukuk dersinin eklenmesi de hedefleniyor.

Adalet Bakanlığı, 2010-2014 yılları Stratejik Planı açıkladı. Planın ilk amacı “Yargılamanın makul sürede tamamlanması” olarak belirlendi. Adalet Bakanı Ergin, “Silivri’deki yargılamanın uzunluğu da bizi rahatsız ediyor” dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, beş yıllık stratejik planı, Hâkimevi’nde düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Stratejik planının içeriğinin Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanlarıyla yapılan görüşmelerde paylaşıldığını aktaran Ergin, çalışmanın amacının “yargılamanın makul sürede tamamlanması” olduğunu belirtti. Ergin, Ergenekon davasının uzun sürmesi ile ilgili sorulara şu yanıtı verdi: “Silivri’deki dosyaların uzaması bizi rahatsız eder. Zaman aşımından düşürülen faili meçhul cinayetlere ilişkin davaların bu şekle gelmesi de bizi rahatsız eder.” Ergenekon davasına bakan hâkim ve savcılar ile ilgili şikâyetlerin de incelendiğini belirten Ergin, “Hiçbir müracaat işlemsiz kalmamıştır” dedi.

ORTAM DİNLEMESİ İÇİN YENİ ADIMLAR
Adalet Bakanı Ergin, ortam dinlemelerinin engellenmesi yönünde stratejik planda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine, bu konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını, çalışmaların belli bir noktaya geldiğini ve Parlamento açıldıktan sonra bu konuda bir takım adımlar atılacağını kaydetti. Ergin, strateji planında cezaevleri kapasitesinin 142 bine çıkarılmasının yer aldığını da açıkladı. Planda adli yardım sisteminin geliştirilmesi ve ilkokul müfredatına hukuk dersinin eklenmesi de hedefleniyor.

ADALET BAKANLIĞI’NIN 5 YILLIK STRATEJİ PLANI
Büyük adliyelerde basın ve halkla ilişkiler büroları kurulması.
Avukatların sorunlarının çözümü.
Düzenli olarak yargıdan memnuniyet anketleri yapılması.
Adli hizmet uzmanlığının getirilmesi.
Tahkim kurumunun etkinleştirilmesi.
İlköğretimden itibaren müfredata hukuk kültürü ve bilincini geliştirmeye yönelik derslerin konulması.
Adli ilişkilerin yoğun olduğu ülkelerde irtibat hâkimi görevlendirilmesi.
Adli ve idari uyuşmazlıkların yargı öncesi çözümüne ilişkin çalışma.
Hâkim ve savcıların yabancı dil öğrenebilmesi için yurtiçi ve yurtdışı programlar düzenlenmesi.




Haber Türk