Oyuncak bebeklerden, 3 tekerlikli bisiklete, oyuncak müzik alet ve cihazlarından parmak boyalara kadar 32 ürünü içeren denetime tabi oyuncak listesinde yer alan ürünlerin ithalat denetimleri, artık Dış Ticaret Veri Sistemi üzerinden yapılacak. İthal oyuncaklar, elektronik ortamda ve risk esaslı olarak denetime tabii tutulacak. Kullanıcı tarafından şahsi eşya, numune veya kapsam dışı olduğu Dış Ticaret Veri Sistemi'nde beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair e-Uygunluk Belgesi doğrudan oluşturulacak. Tebliğ, 15 gün sonra yürürlüğe girecek.
Ekonomi Bakanlığı'nın Oyuncakların İthalat Denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi Üzerinden Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ'le, parmak boyalar, oyuncak bebeler, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak silahlar gibi 32 ürünü içeren denetime tabi ürünlerin listesinin, Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik'e uygun olup olmadığının elektronik ortamda ve risk esaslı olarak ithalatta denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenledi. Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi'ne tabi tutulacak ürünleri kapsayan Tebliğ, Avrupa Birliği üyesi ülkeler menşeli ve A.TR Belgesini haiz ürünlerin ithalatında bu Tebliğ uygulanmayacak. Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik Kapsamında DTVS Üzernden İthalatta Denetime Tabi Ürünlerin Listesi'nde yer alan söz konusu ürünleri ithal etmek isteyen firmaların, Dış Ticarette Teknik Düzenlemeler ve Standardizasyon Mevzuatı uyarınca gerçekleştirilen izin ve uygunluk işlemlerinin elektronik ortamda ve risk esaslı olarak yerine getirilmesi amacıyla kurulan web tabanlı Dış Ticaret Veri Sistemi'nde (DTVS) tanımlanması, DTVS'de işlem yapacak en az bir kullanıcının yetkilendirilmiş olması gerekecek. Bu Tebliğ kapsamındaki denetimler, gümrük beyannamesinin tescili öncesinde yapılacak. Kullanıcı, Bakanlık web sayfasının "E-İmza Uygulamaları" kısmında yer alan "E-İmza Uygulamalarına Giriş" bölümünü kullanarak DTVS üzerinden ithal partisine ilişkin verileri girerek başvurusunu yapacak. Verilerin doğru, eksiksiz ve zamanında girilmesinden kullanıcı sorumlu olacak.

-KAPSAM DIŞI TUTULANLAR-

Kullanıcı tarafından şahsi eşya, numune veya kapsam dışı olduğu DTVS'de beyan edilen ürünler için ürünün ithal edilebileceğine dair e-Uygunluk Belgesi doğrudan oluşturulacak. Firma adına işlem yapan kullanıcılar tarafından DTVS üzerinden beyan edilen bilgiler çerçevesinde, ithalatta denetime tabii oyuncaklar listesinde yer alan ürünlerden hangilerinin fiili denetime tabi tutulacağı DTVS aracılığıyla yapılacak risk analizine göre belirlenecek. Risk analizinin esasları, gerektiğinde Sağlık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve ilgili diğer tarafların da görüşü alınarak, Bakanlıkça belirlenecek. Risk analizi sonucunda fiili denetime tabi tutulmasına gerek görülmeyen ürünlerin ithal edilebileceğine dair e-Uygunluk Belgesi oluşturulacak.

-FİİLİ DENETİM-

Veri sistemi üzerinden yapılan başvuru sonrasında, DTVS aracılığıyla gerçekleştirilen risk analizi sonucunda fiili denetime tabi tutulmasına karar verilen ürünler için, Başvuru Formu ve eki belgeler ithalatçı veya temsilcisi tarafından ilgili Grup Başkanlığı'na sunulacak.
Fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykırılık tespit edilmemesi ya da ürünün kapsam dışında olduğunun belirlenmesi durumlarında, DTVS vasıtasıyla ürünün ithal edilebileceğine dair e-Uygunluk Belgesi oluşturulacak. İlgili mevzuata aykırılık tespit edilmesi veya ithalatçıdan talep edilen ek bilgi ve belgelerin süresi içinde ilgili Grup Başkanlığına sunulmaması durumlarında, fiili denetim olumsuz olarak sonuçlandırılacak ve buna ilişkin sonuçlar DTVS'de ilan edilecek.

-KULLANICIYA YAPILAN BİLDİRİMLER-

Kullanıcı, denetim sürecine ve sonuçlarına ilişkin sorgulamaları DTVS aracılığıyla yapacak.
Yapılan denetimde, ürüne ilişkin mevzuata aykırılık tespiti halinde durum ilgili gümrük idaresi ile ithalatçıya veya temsilcisine ayrıca yazıyla bildirilecek. İthal edilecek ürüne dair e-Uygunluk Belgesi'nin oluşturulduğu durumlar için firmaya DTVS aracılığıyla bir referans numarası verilecek. Referans numarasının gümrük beyannamesinin ilgili hanesine firma tarafından kaydedilmesi zorunludur. Aksi takdirde ürünün ithaline izin verilmeyecek.

-TEBLİĞ 15 GÜN SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK-

Tebliğle, 29 Aralık 2010 tarihli ve 27800 (5. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/10 sayılı Oyuncakların İthalat Denetimlerine Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği yürürlükten kaldırıldı. Buna karşın, bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce çıkış ülkesinde ihraç amacıyla taşıma belgesi düzenlenmiş veya Gümrük Mevzuatı uyarınca gümrük idarelerine sunulmuş olan ürünlerin ithali, ithalatçının talebi halinde yürürlükten kaldırılan Tebliğ'e göre sonuçlandırılacak. Bu Tebliğ yayımı tarihinden 15 gün sonra yürürlüğe girecek.(ANKA)
(HGS/ÖMR)