Adalet Bakanlığı, Türk Medeni Kanunu değiştirerek kadınlara soyadı özgürlüğü getirilmesi için harekete geçti

Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan vasarıda, kadınları sevindirecek erkekleri ise üzecek ifadeler bulunuyor.

İYİ DÜŞÜNMEK GEREKECEK

Türk Medeni Kanunu’na göre kadınlar; evlenince kocasının soyadını alıyor ve tercihi durumunda kocasının soyadının önünde eski soyadını da kullanabiliyordu. Yeni düzenleme ile kadının kocasının soyadını hiç almadan sadece eski soyadını kullanmasının önü açıldı. Kocasının soyadını almak istemeyen kadınlar, nikah sırasında evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla sadece ilk soyadını taşıma konusunda hak sahibi olacak. Getirilen hak, yenilik doğurucu bir hak olması sebebiyle, bir defaya mahsus olarak kullanılacak ve bir daha değişmeyecek. Bu nedenle soyadı tercihi yapacak kadınların iyi düşünmesi gerekecek.

Karışıklık doğar mı?

Taslağın yasalaşmasıyla bir ailede annenin soyadı başka, babanın soyadı başka olabilecek. Çocuklar ise babanın soyadını taşıyacak. Bu durumun herhangi bir karışıklığa neden olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor. Tasarıyla birlikte evlilik dışı ilişki sonucu doğan çocuğun babasının soyadını alabilmesinin de önü açılıyor. (Bugün)