TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, tasarının görüşülmesine geçmeden MHP'nin ''Anayasa aykırılık'' önergesi verdiğini ifade etti. Pakdil, Anayasa aykırılıkla ilgili önergelerin maddeler görüşülürken verilebileceğini kaydederek, maddelere geçilmediği için önergenin işleme konulmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Bunun üzerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, usul tartışması açılmasını istedi.
''Aldığınız yetki şaibeli olur'' diyen Şandır, 2000 yılında da yetki yasası çıktığını ve o zaman Fazilet Partisi'nin itiraz ettiğini, Anayasa Mahkemesine gittiğini ve mahkeme tarafından yetki yasasının iptal edildiğini anımsattı. ''Bir yargı kararı ortada dururken, yasama, bu yargı kararına aykırı yasa çıkarabilir mi?'' diye soran Şandır, tasarının, Anayasa'ya şeklen de usulen de aykırı olduğunu savundu.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Meclis Başkanlığı ve komisyonun ''Anayasa aykırılık'' olmadığı yönünde görüş bildirdiğini, milletvekillerinin komisyonda ''Anayasa aykırılık'' iddiasını dile getirmediklerini kaydetti. Bu önergenin ''zaman kazanmak'' için verildiğini söyleyen Elitaş, ''KHK çıkarma yetkisi TBMM tarafından hükümete verilen önemli bir yetkidir. Daha önceki hükümetler de bu yetkiyi kullanmışlardır'' dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, Elitaş'ın sözlerinin aksine, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ''Anayasa aykırılık'' iddiasının gündeme geldiğini ifade etti. İçli, tasarının ''açıkça Anayasa'ya aykırı'' olduğunu öne sürdü.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da, tasarının öncelikle Anayasa Komisyonunda görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

Pakdil, tutumunda bir değişiklik olmadığını belirterek, tasarının görüşülmesine geçildi.


"Kararnameler devleti"

Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, şimdiye kadar çıkmış olan KHK'ların 10'dan fazlasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi. Özyürek, ''Öyleyse TBMM'ye düşen görev mahkeme kararlarının temel hükümlerini dikkate alarak bir tasarı hazırlamaktı'' dedi.

2000 yılında Fazilet Partisi'nin KHK'nın iptali için Anayasa Mahkemesine başvurusunda bugünkü bakanların imzasının olduğunu belirten Özyürek, ''Onlar da bizim itirazlarımızı aynen yazmış ve imzalarını atmışlar'' dedi. Bugünkü tasarının çok daha geniş yetkiler içerdiğini belirten Özyürek, tasarıdan sonra Türkiye'nin ''kararnameler devleti haline geleceğini'' savundu.

Özyürek, ''AKP bugüne kadar bu yetkiyi niye almamıştır? Çünkü artık Anayasa Mahkemesi AKP'nin arka bahçesi oldu. Onun için rahat rahat bu yetkili alıyorsunuz, nasıl olsa 'Anayasa Mahkemesinden dönmez' diye düşünüyorsunuz'' dedi.

Mustafa Özyürek, iktidarın hoşuna gitmeyen memurları dilediği gibi emekliye sevk etme, sürme yetkisi almak istediğini öne sürerek, ''Recep Tayyip Erdoğan'ın devlet başkanlığına gitmeden önce dilediği şekilde kararname çıkarabileceği, başkanlık sisteminin altyapısını hazırladığı bir döneme geçmiş oluyoruz'' diye konuştu.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Pakdil, daha sonra görüşmelere bir saat ara verdi.


AA