>> 'Yargı Paketi' TAM METİN için TIKLAYINIZ

Baroları ayağa kaldırmıştı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 15 ilin baro başkanı, dosya incelemesine sınırlama getiren ve adlî aramalarda ‘makul şüphe’yi yeterli bulan yasal düzenlemenin TBMM’de kabul edilmesine tepki gösterdi. Şanlıurfa Adliyesi önünde toplanan başkanlar adına konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, savunma mesleği ve adil yargılama hakkının ağır yara aldığını söyledi. “Artık işyeri, araba ve üst aramaları keyfî bir hal alabilecek. Bu anayasa, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı.” dedi. Bölge baroları olarak, son derece kaygılı olduklarını belirten Delebe, değişikliğin uygulama alanı bulmadan geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

‘Makul şüphe’ kavramını insan haklarına ve Anayasa’ya aykırı bulan hukukçular, yeni düzenleme ile avukatın dosyaya erişiminin de engellendiğini aktardı. Aralarında Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Hakkari, Muş, Şırnak, Van, Ağrı ve Şanlıurfa’nın da bulunduğu 15 baronun yöneticileri, Şanlıurfa Adliyesi ödünde basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe, şunları dile getirdi: Yargının kurucu 3 ayağından biri olan savunma, dosyayı inceleyemeden, şüpheli hakkındaki itham ve delillerin ne olduğunu bilmeden savunma yapmak durumunda kalacak. Avukat dosyaya ve dolayısıyla aleyhindeki delillere erişemediği için sağlıklı ve etkili bir savunma yapamayacaktır.”

>> AVUKATA DOSYA İNCELEME SINIRLAMASI

‘Makul şüphe’ düzenlemesinin de Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Delebe, “Adlî aramalar artık sıradan ve keyfî bir hal alabilecek. Adil yargılama hakkını ihlal eden ve aramalar için ‘makul şüphe’yi yeterli bulan bu yasal düzenlemelerin daha çok bölgemizde hak ihlallerine yol açacağına kuşku yoktur.” diye konuştu.

Yargı paketiyle getirilecek bazı yenilikler şöyle:

Adli yıl açılış törenleri kaldırılıyor.

Aramalar için "makul şüphe" yeterli oluyor.

Hakim ve savcıların mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler yapılacak.

Yargıtay ve Danıştay'a yeni daireler açılacak, yeni üyeler atanacak.

İŞTE O MADDE;

Adli aramalarda 'makul şüphe'yi yeterli bulan yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

MADDE 40  4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 116 ncımaddesinde yer alan somut delillere dayalı kuvvetli ibaresi makul şeklinde değiştirilmiştir.

>> Aramada 'Makul Şüphe' Dönemi