Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar tarafından hazırlatılan tasarı, önümüzdeki hafta başında Afet Yasası ile birlikte Meclis'e gelecek. Yasa değişikliği ile yabancılara mülk satışında aranan mütekabiliyet (karşılıklılık) şartı tamamen kaldırılıyor. Bir yabancı için 2,5 hektar olan en fazla satış yapılabilecek alan ise yeni yasada proje şartı getirilerek 30 hektara çıkarılıyor. Örneğin 100 dönüm boş arazi almak isteyen bir yabancı buraya ilişkin projesini de geliştirmek zorunda. Düzenlemenin Meclis'te yasalaşmasının ardından kanuni sınırlamalara uyulmak kaydı ile yabancılar Türkiye'nin her yerinden taşınmaz alabilecek. İl ve ilçelerde yabancılara satılacak bölgeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı belirleyecek. İnşaat sektörü temsilcilerine göre mütekabiliyet şartının kaldırılması yabancılara yaklaşık 1 milyon konut satışının önünün açılmasını sağlayacak. Konut satışının artmasının cari açıkla mücadeleye de katkı sağlaması hedefleniyor. 

Türkiye için yabancılara mülk satışında Arap ülkeleri, Rusya ve Türk cumhuriyetleri büyük potansiyel taşıyor. Sektör temsilcilerine göre sorunun kısa sürede çözüme kavuşmasının ardından özellikle büyük şehirler ve turizm yörelerindeki konut projelerine yoğun ilgi olacak. Bir firma yetkilisine göre düzenlemenin yasalaşması halinde İstanbul'daki konut projelerinin yüzde 15-20'si için yabancılar devreye girebilir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar'ın uzun süredir üzerinde çalıştığı düzenleme ile Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı kişiler Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilecek. Bu kişilerin Türkiye genelinde edinebilecekleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde bu miktarı iki katına çıkarabilecek. Yabancıya gayrimenkul satışının yapılacağı ülkelerin listesini Dışişleri Bakanlığı'nın uygun görüşü alındıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı belirleyecek. 

ASKERÎ VE STRATEJİK BÖLGELER KORUNACAK 
Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıya göre Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülke vatandaşları dışındaki yabancı uyruklu gerçek kişilerin miras yoluyla edindikleri taşınmaz ve sınırlı ayni haklar intikal işlemleri yapılarak tasfiye edilecek. Yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz ve sınırlı aynî hak edinebilecek. Öte yandan askerî yasak bölgeler, askerî güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde ve bu yerlere ait değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri tespit edilecek. Bunlar değişikliklerin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde Millî Savunma Bakanlığı'nca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığı'nca aynı sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu bakanlığa verilecek. Kanunun yürürlük tarihinden itibaren altı ay sonra tüm harita ve koordinat değerlerinin bildirildiği kabul edilecek.