Vergi Usul Kanunu'nun 359. maddesinde değişiklik öngören madde tasarıdan çıkarıldı. Meclis'e sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın içerisinde yer alan hapis cezası maddesi kaldırıldı. Zaman'ın haberine göre, naylon fatura düzenleyenlere yönelik cezalar ağırlaştırılmayacak. Maliye'nin çalışmasında Vergi Usul Kanunu'nun vergi kaçıranlar ve naylon fatura düzenleyenlere verilecek cezalarla ilgili maddeleri yeniden düzenlenmişti. Düzenlemeyle, vergi kaçıranlara daha makul düzeyde hapis cezası verilmesi, ancak bu cezaların ertelenerek, uygulama dışı kalmasının yolunun kapatılması amaçlanmıştı. Yine Maliye Bakanlığı'nın çalışmasında sahteciliği alışkanlık haline getirenler için cezanın iki katına çıkarılması hedefleniyordu.

Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgeler sahte belge (naylon fatura) olarak kabul ediliyor. Kanunun 359. maddesinde, naylon fatura düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar hakkında 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Ekonomik ve mali konularda önemli düzenlemeleri içeren, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, önceki akşam TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, Gelir Vergisi dilimlerini ve uygulanacak vergi oranlarını yeniden düzenliyor. Buna göre ücret gelirlerinde 76 bin 250 liradan fazlasının 76 bin 250 TL'si için 18 bin 607 TL, fazlası için ise yüzde 35 vergi alınacak. Tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği, yabancıların Türkiye'deki menkul kıymet ve sermaye piyasası getirilerine uygulanacak oranla ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Buna göre, daha önce yerli yatırımcılar için aynı gelirlerde uygulanan yüzde 10 oranı, sıfırlanarak yerli ile yabancı arasındaki fark kaldırılıyor.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yatırım indirimi istisnasıyla ilgili kararının gerekçesi doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılıyor. Yatırım istisnasından yıl sınırlaması olmaksızın yararlanılmaya devam edilmesi sağlanırken, vergi matrahlarının tespitinde yatırım indirimi istisnası olarak indirim konusu yapılacak tutar, ilgili kazanç tutarının yüzde 25'ini aşmayacak.

Kayıt dışıyla mücadeleye 15 bin eleman alınacak

Kayıt dışı ile mücadele kapsamında denetim altyapısını güçlendiren Maliye, personel sayısını artırıyor. Merkez ve taşra teşkilatında 40 binin üzerinde elemanı olan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bünyesine 15 bin kişi daha katılacak. Meclis'e sunulan Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre idare, taşra teşkilatına 5 bin vergi denetmen yardımcısı, 5 bin gelir uzmanı, 5 bin gelir uzman yardımcısı ve 150 adet avukat alacak. Bu kadronun yaklaşık 2 bin 500'ü 2010 yılı içerisinde doldurulurken geriye kalan kısmı önümüzdeki yıllarda göreve başlayacak. Yine tasarı ile Gelir İdaresi'nin merkez teşkilatına 35 kişilik Başkanlık Müşaviri kadrosu da oluşturuldu. Bu kadro ile daire başkanları havuza alınarak yeniden görevlendirilecek. Meclis'e gönderilen düzenlemeye göre Maliye Bakanlığı'nın merkez teşkilatına da 42 üst düzey kadro ihdas edildi. Buna göre 17 bakanlık müşaviri, 20 başkontrolör ve 5 daire başkanı kadrosu daha oluşturuldu.


Haber Türk