Mevcut durumda askerî teçhizat, levazım vs. Sayıştay denetimine tabi. Ancak bunların denetimi Milli Savunma ve Maliye bakanlıklarınca gizli yönetmelikle yapılabiliyor. Yeni kanunda ise askerî ihaleler ve konutlar dahil tüm askerî mal ve harcamalar denetim kapsamına alındı. Böylece askerî silah, mühimmat, her türlü bina ve ihalelere sivil denetim gelmiş oldu.

Ancak Sayıştay'ın yapacağı denetim raporlarının bazıları ülke güvenliği açısından gizli kalacak. Genel kural olarak Sayıştay raporları, TBMM'ye sunulduğu ve ilgili kamu idarelerine verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde Sayıştay Başkanı veya görevlendireceği başkan yardımcısı tarafından, kanunların açıklanmasını yasakladığı durumlar hariç kamuoyuna duyurulacak. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bundan istisna tutulacak. Bu kurumların elinde bulunan taşınırların Sayıştay'ca yapılacak denetimi sonucunda hazırlanacak raporların kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususlar; Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Sayıştay'ın görüşleri alınarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

Yeni kanunla Sayıştay yerindelik denetimi yapamayacak, idarenin takdir yetkisini sınırlayacak ve ortadan kaldıracak karar alamayacak. Denetim, genel kabul görmüş uluslararası denetim standartlarına uygun olarak yürütülecek. Sayıştay 'performans denetimini' hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, idarelerce belirlenen hedef ve göstergelerle ilgili olarak faaliyet sonuçlarının ölçülmesiyle gerçekleştirecek. (Zaman)