Sit alanlarında tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planlar yargı kararları ile durdurulursa, devreye Kanun Hükmünde Kararname (KHK) girecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilke kararına göre sit alanlarına ilişkin tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planların yargı kararları ile uygulamasının durdurulması veya iptal edilmesi halinde uygulamalar, ilgili koruma bölge kurulunca geçiş dönemi yapılanma şartlarına göre yeniden belirlenecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2 Sayılı İlke Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar'da Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun "1/5000 veya 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planlarının veya Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının İdari Yargı Kararlarıyla İptal Edilmesi Halinde Sit Alanlarında Yapılacak Uygulamaların Koruma Bölge Kurullarında Değerlendirilmesi" başlıklı 19 Ocak 2010 tarih ve 761 sayılı ilke kararı iptal edildi. Söz konusu İlke Kararı, Danıştay 14 üncü Dairesi'nin 20 Temmuz 2011 tarihli kararı ile yürütmesi durdurulmuştu. Konunun 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28. maddesi uyarınca değerlendirilmesi sonucunda Kararın iptaline, sit alanlarına ilişkin tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planların yargı kararları ile uygulamasının durdurulması veya iptal edilmesi halinde uygulamaların "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname"nin 42. maddesi ile değişik 2863 sayılı Kanunun 17. maddesi kapsamında değerlendirilmesine karar verildi.

-648 SAYILI KHK NE GETİRİYOR?-

648 Sayılı KHK'nın 42. Maddesinde, sit alanlarına ilişkin tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planların yargı kararları ile uygulamasının durdurulması veya iptal edilmesi halinde ilgili koruma bölge kurulunca geçiş dönemi yapılanma şartları yeniden belirlenmesi öngörülüyor. İlgili idareler, koruma amaçlı imar planını en geç iki ay içinde görüşmesi ve varsa değişmesini istediği hususları koruma bölge kuruluna bildiriyor. Koruma bölge kurulunda bu hususlar değerlendirilecek ve kurul tarafından uygun görülen haliyle planlar ilgili idarelere onaylanmak üzere gönderilecek. Planlar koruma bölge kurulunun uygun gördüğü şekliyle ilgili idarelerce 60 gün içinde onaylanmak zorunda olacak. Bu süre içinde görüşülmeyen ya da onaylanmayan planlar kesinleşerek yürürlüğe giriyor. Koruma amaçlı imar planının yürürlüğe girmesiyle geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ayrıca karar almaya gerek kalmadan ortadan kalkıyor. Koruma amaçlı imar planları, müellifi şehir plancısı olmak üzere alanın konumu, sit statüsü ve özellikleri gözönünde bulundurularak ilgili meslek gruplarından Bakanlıkça belirlenecek uzmanlar tarafından hazırlanıyor. Koruma amaçlı imar planları ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması, gösterimi, uygulanması, denetimi, koruma amaçlı imar planı değişiklikleri, plan müellifleri ile planlama ekibinin niteliği ve yeterliliği ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlıkça hazırlanan yönetmelikle belirleniyor.(ANKA)

22 Kasım 2011 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 28120

İLKE KARARI

Kültür ve Turizm Bakanlığından:

Toplantı No. ve Tarihi : 1 1/11/2011 Toplantı Yeri

Karar No. ve Tarihi : 2 1/11/2011 ANKARA

KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA YÜKSEK KURULU

İLKE KARARI

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun “1/5000 veya 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planlarının veya Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartlarının İdari Yargı Kararlarıyla İptal Edilmesi Halinde Sit Alanlarında Yapılacak Uygulamaların Koruma Bölge Kurullarında Değerlendirilmesi” başlıklı 19/1/2010 tarih ve 761 sayılı İlke Kararının Danıştay 14 üncü Dairesinin 20/7/2011 tarihli kararı ile yürütmesinin durdurulması nedeniyle konunun 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28 inci maddesi uyarınca değerlendirilmesi sonucunda:

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 19/1/2010 tarih ve 761 sayılı İlke Kararının iptaline,

Sit alanlarına ilişkin tüm ölçeklerde yapılmış; koruma bölge kurullarının uygun görüşü alınarak yürürlüğe giren planların yargı kararları ile uygulamasının durdurulması veya iptal edilmesi halinde uygulamaların “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname”nin 42 nci maddesi ile değişik 2863 sayılı Kanunun 17 nci maddesi kapsamında değerlendirilmesine,

karar verildi.