Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 19. maddesinin birinci fıkrasının (41) numaralı bendinin (a) alt bendinde değişikliğe girildi. Buna göre, "Mahkeme ve Cumhuriyet savcılıkları tarafından nesep (soy) tayini için gönderilen şahısların, son altı ay içinde çekilen ve mahkeme veya Cumhuriyet savcılıklarınca onaylanan ikişer adet vesikalık fotoğrafları ve nüfus cüzdanlarıyla birlikte mesai gün ve saatlerinde" Adli Tıp Kurumu'na başvurmaları yeterli olacak.

"Biyoloji ihtisas dairesine incelenmek üzere gönderilecek biyolojik materyallerin toplanma koşullarını" belirleyen başlık altındaki düzenlemede "nesep tayini için gönderilen şahısların sol kollarının mühürlü olması" isteniyordu.

Yönetmelik değişikliğine göre, trafik kazaları dışındaki nedeni anlaşılamayan her türlü olgularda kişilerin solunum havalarında alkol veya vücudundaki herhangi bir narkotik madde tespiti için kan veya idrar örnekleri alınmak üzere Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesi için sol koluna vurulan mühür uygulaması da kaldırıldı. Artık bu kişilerin kimlikleri veya kimlikleri yoksa bu durum resmi yazıda belirtilerek kimlik tespitine ilişkin düzenlenecek belge ve güvenlik görevlisiyle birlikte olayın meydana gelme saatinden itibaren en kısa süre içinde savcılıklarca veya savcı yerine mahalli karakollarca Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.(ANKA)


19 Ocak 2012 PERŞEMBE

Resmî Gazete

Sayı : 28178

YÖNETMELİK

Adalet Bakanlığından:

ADLÎ TIP KURUMU KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 31/7/2004 tarihli ve 25539 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (41) numaralı bendinin (a) alt bendi ile (42) numaralı bendinin (b) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Mahkeme ve Cumhuriyet savcılıkları tarafından nesep tayini için gönderilen şahısların, son altı ay içinde çekilmiş ve mahkeme veya Cumhuriyet savcılıklarınca onaylanıp usulüne uygun zarflanmış ikişer adet vesikalık fotoğraflarını getirerek nüfus cüzdanlarıyla birlikte mesai gün ve saatlerinde başvurmaları,”

“b) Trafik kazaları dışındaki sebebi anlaşılamayan her türlü olgularda kişilerin solunum havalarında alkol veya vücudundaki herhangi bir narkotik madde tespiti için kan veya idrar örnekleri alınmak üzere kimlikleri ile, kimlikleri yoksa bu durum resmi yazıda belirtilerek kimlik tespitine ilişkin düzenlenecek belge ve güvenlik görevlisiyle birlikte olayın meydana gelme saatinden itibaren derhal ve en kısa süre içinde savcılıklarca veya savcı yerine mahalli karakollarca gönderilir.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.