ANKARA - Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen tasarının, ‘bireysel başvuru’ hakkıyla ilgili çok tartışma yaratan hükmü yeniden düzenlendi. Buna göre, Anayasa Mahkemesi bir ihlal tespit ettiğinde, dosya yeniden yargılama yapmak üzere Yargıtay, Danıştay ya da ilgili mahkemeye gönderilecek. Bu mahkemeler, yeniden karar verecek. Karar mümkünse dosya üzerinden verilecek.

Tasarıda, ilk kararda ısrar edilmesi halinde, Anayasa Mahkemesi’ne ikinci kez başvurulabilmesi ve bu durumda iptal kararı verilebilmesi imkânı tanınıyordu. Yeni düzenleme ile ikinci başvuru kaldırıldı. İlgili mahkemenin ilk kararlarında ısrarcı olması halinde ne yapılacağına ilişkin bir hüküm ise tasarı metninde yer almadı. Bunun, uygulamada ‘kaosa’ neden olabileceği ifade edildi.

‘Kıyak emeklilik’ olarak nitelenen düzenlemeden ise vazgeçildi. 12 yıllık görev süresinin ardından Anayasa Mahkemesi’nden ayrılmak durumunda kalan üyelerin, emeklilik hakkını kazanıncaya kadar maaşlarının üçte ikisini (bugünkü rakamla 6 bin lira) almaya devam edeceğini içeren hüküm kaldırıldı.





Radikal