Meclis’te aralıksız süren görüşmelerle kabul edilen 3.Yargı Paketi’nde önergeyle yapılan değişiklikle cezası kesinleşen dosyası Meclis’e gönderilen ve milletvekilliği düşecek olan Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın milletvekilliğinin düşmesi de engellenmiş oldu. Genel Kurul’da kabul edilen önergeyle terör ve propaganda suçlarında 5 yıla kadar olan cezalarda hakime erteleme hakkı getiriyor. Böylece cezası 2 yıl 3 ay olan milletvekili Aktaş da hükümden yararlanmış olacağı için milletvekilliği düşürülmeyecek, cezası ertelenecek. Açık cezaevlerinde 2017’ye kadar denetimli serbestlik uygulanarak tahliyeler olacak. Askeri disiplin suçlarında erteleme uygulanmayacak.
 
Değişiklik eski davaları etkilemez
 
Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen önergeyle tasarının Geçici 1,  Geçici 2. Maddesi, Geçici 3.maddesi değiştirildi. Kabul edilen önergelere göre, mahkumiyet hükmünün infazı ertelenen kişi  hakkında bu mahkumiyete bağlı olarak herhangi bir hak yoksunluğu doğmayacak. Ancak bu kişinin, erteleme kararının verildiği tarihtin itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlemesi halinde, bu suçtan dolayı kesinleşmiş hükümle cezaya mahkum olunduğu takdirde, ertelenen mahkumiyet hükmüne bağlı hukuki sonuçlar, kişi üzerinde doğacak ve ceza infaz olunacak.
 
Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılan 250. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen mahkemelerde açılan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar, bu mahkemelerce bakılmaya devam edilecek. Bu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemeyecek. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesinin, kavuşturmaya ilişkin hükümleri, bu davalarda da uygulanacak. CMUK’nun 251. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen Cumhuriyet Savcıları, yürütmekte oldukları soruşturmalara HSYK’ca TMK’nın 10. maddesi uyarınca görevlendirilen Cumhuriyet savcıları göreve başlayıncaya kadar devam edecekler.
 
TMK’nın 10. maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılan davalarda, sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden durma veya düşme kararı verilemeyecek.
 
Mevzuatta CMUK’un 250. maddesine göre kurulan ağır ceza mahkemelerine yapılan atıflar, TMK’nın 10. maddesinde belirtilen ağır ceza mahkemelerine yapılmış sayılacak.
 
Açık cezaevindekilere tahliye
 
Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle koşullu salıverilmesine bir yıldan az süre kalan ve açık ceza infaz kurumunda bulunan iyi halli hükümlülerin, talepleri halinde, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik uygulanmak suretiyle, infazına karar verilebilecek.
 
Terör suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar ile cinsel dokunulmazlığı karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere kasıtlı suçlardan toplam 3 yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olanların taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkum olanların adli para cezasının infazı sürecinde tazyik hapsine tabi tutulanların cezaları doğrudan açık ceza infaz kurumlarında yerine getirilecek. Bu fıkra hükümleri 31.12.2017’ye kadar uygulanacak.
 
ASKERİ CEZALARA ERTELEME YOK
 
Yine genel kurulda kabul edilen önergeyle tasarıda askeri disiplin cezalarına öngörülen erteleme kaldırıldı. Gerekçe olarak askeri disiplinin sağlanması öngörüldü. Kapsamındaki suçlarda; 2 yıla kadar suçlarla, inkılap kanunlarına karşı suçlarda hükmün ertelenebilmesine ilişkin karar verilmesini sağlayacat tasarı maddesi, askeri disiplinin bozulacağı gerekçesiyle metinden çıkarıldı. Önerge ile yapılan değişiklik olmasaydı askeri suçlar ve inkılap kanunlarına karşı işlenen suçlarda da erteleme olabilecekti.
 
Paket maratonu vekilleri yordu
 
Meclis Genel Kurulu’nda Pazar günü saat 14.00’te başlayıp aralıksız Pazartesi günü saat 13.33’e kadar süren 3.Yargı Paketi’nin görüşmeleri sırasında ilginç kareler oluştu.
 
-MASALARINDA UYUDULAR: Uykusuzluğa tahammül edemeyen milletvekillerinden çoğu sıralarına yatarak dinlenmeyi tercih etti.
 
 -CHP’Lİ ÇELEBİ’DEN SESSİZ PROTESTO: Söz alarak kürsüye çıkan CHP’li Süleyman Çelebi 5 dakika konuşma süresince sessiz protestoda bulundu.
 
-KİMİ GAZETE OKUDU, KİMİ SEZEN AKSU DİNLEDİ, KİMİ BULMACA ÇÖZDÜ: Milletvekillerinin kimisi kitap, gazete okurken, kimisi bulmaca çözdü. Bazı milletvekilleri de laptop’dan kulaklıkla Sezen Aksu dinledi.
 
-ÜŞÜYEN VEKİLLER BATTANİYE İLE OTURDU: Genel Kurulu Salonu’nun milletvekillerinin uyumaması için aşırı derece soğutulması kadın milletvekillerinin üşümesine neden oldu. Kadın milletvekilleri battaniye ve şalla Genel Kurul’a girerek ve omuzlarına şal örterek korunmaya çalıştı. Elazığ Milletvekili Şermin Balık şalıyla oturdu.
 
-CHP’Lİ ATICI SAYGI DURUŞUNDA BULUNDU: CHP’li Aytuğ Atıcı, kürsüye gelerek Sivas katliamının yıldönümü nedeniyle saygı duruşunda bulundu.



Nevin Bilgin / Star