Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başta olmak üzere iş dünyası örgütlerinin talep ettiği şekliyle İstanbul'a tahkim merkezi kuruluyor. Bakanlık tarafından hazırlanarak görüşe açılan İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Tasarısı Taslağı'nın yasalaşması halinde firmalar arasındaki uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşacak. Merkez sayesinde uyuşmazlıklar daha az masrafla daha kısa sürede sonuçlandırılacak. Bu sayede hem ekonomiye katkı sağlanacak hem de mahkemelerin iş yükü azaltılmış olacak.

Sistemin aktif olarak çalışmasının ardından Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen uluslararası şirketlerinin bulunduğu İstanbul'da etkin ve hızlı bir yargı sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözümü konusunda kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Ancak Türkiye'de tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yoluna başvurma oranı düşük. Tahkim merkezi, her tür hukuk uyuşmazlıklarında değil; tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri, hukuki uyuşmazlıklarında uygulanacak. Kamu düzenine ilişkin olanlar ve dolayısıyla tarafların üzerinde serbestçe tasarrufta bulunmaları mümkün olmayan uyuşmazlıklar, merkezin görev alanı dışında olacak.

2009 Yılı Ulusal Programı'nda İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi'nin oluşturulmasının yer aldığına dikkat çeken Bakanlık kaynakları tahkim merkezinin kurulmasının bu sürece katkı sağlayacağını söyledi. Bakanlık yetkilileri İstanbul Finans Merkezi Strateji ve Eylem Planı'nın geçen yılın ekim ayında Resmî Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak sürece ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Söz konusu belgede, ikinci öncelik olarak İstanbul'da bağımsız ve özerk yapıya sahip milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda bir çalışma grubu oluşturuldu. Alman ve Çek Tahkim Merkezi'ne yapılan çalışma ziyaretleri sonrasında 'İstanbul Milletlerarası Tahkim Merkezi Kanun Tasarısı Taslağı' tamamlanarak görüşe sunulmuştur." Tahkim Merkezi'nin, milletlerarası tahkim merkezleri ile rekabet edecek şekilde, özel hukuka tâbi idarî ve malî özerkliğe sahip bağımsız bir kurum olarak hizmet vermesi öngörülüyor. Merkez genel kurul, yönetim kurulu, denetçi, danışma kurulu, millî ve milletlerarası tahkim divanları ile genel sekreterlikten oluşuyor. Genel kurul toplam 15 üyeden oluşacak. Zaman