Adalet Bakanlığı, 2012 yılında uygulanacak olan tanıklık ücretini belirledi. Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılan tanıklara verilecek ücreti belirleyen tarifeye göre, tanıklık yapanlara günlük 15 TL ile 30 TL arasında değişen para ödenecek.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ceza muhakemesi sırasında tanığa verilecek ücretin miktarı ile ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen 2012 yılı tanıklık ücret tarifesi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hakim tarafından çağrılan tanıklara, kaybedilen zamanla orantılı olarak günlük 15 TL ile 30 TL arasında değişen ücret ödenecek. 2011 yılında tanıklara ödenen günlük ücret 12 TL'ydi. Tanık hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa, yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karşılanacak. Yargılama giderlerinden sayılacak olan tanıklık ücretinden vergi, resim ve harç alınmayacak. Bu Tarife 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.(ANKA)

23 Aralık 2011 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 28151


                                                                      TEBLİĞ

Adalet Bakanlığından:

2012 YILI TANIKLIK ÜCRET TARİFESİ

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tarifenin amacı, ceza muhakemesi sırasında tanığa verilecek tazminatın miktarı ile ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tarife, ceza muhakemesi sırasında Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkim tarafından çağrılan tanıklara verilecek tazminatı kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tarife, 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 61'inci maddesi hükümlerine göre hazırlanmıştır.

Tazminat

MADDE 4 – (1) Tanığa, tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak günlük 15,00 ilâ 30,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.

Giderler

MADDE 5 – (1) Tanık hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle tanıklığa çağrıldığı yerdeki ikamet ve beslenme giderleri de karşılanır.

Muafiyet

MADDE 6 – (1) Tanığa ödenmesi gereken tazminat ve giderler hiçbir vergi, resim ve harç alınmaksızın ödenir.

Yargılama gideri

MADDE 7 – (1) Bu Tarife uyarınca Devlet hazinesinden yapılan harcamalar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 324'üncü maddesi uyarınca yargılama giderlerinden sayılır.

Yürürlük

MADDE 8 – (1) Bu Tarife 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girer.