ANKARA (ANKA) - TBMM'de güvenliği polise bırakan TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TBMM Başkanlığı İdari Teşkilat Kanunu, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, sözleşmeli personele ilişkin 30. maddesi 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdi. TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen kanuna ile Meclis, idari olarak yeniden yapılanıyor. Yeni düzenlemeyle hiyerarşik kademeler azaltılarak, verimliliğin artırılması amaçlanıyor. Yasa ile TBMM Genel Sekreterliği Teşkilatı'nın adı, "TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı" olarak değişti. TBMM Başkanı'na yardımcı olmak üzere 5 başkan başmüşaviri, 15 başkan müşaviri ile 15 müşavir atanabilecek. Başkan başmüşaviri, başkan müşaviri ve müşavir kadrolarına, her biri kadro unvanının toplam sayısının yüzde 40'ı oranında, istisnai memuriyet hükümlerine göre açıktan veya naklen atama yapılabilecek. 15 Ocak 2012 tarihinden önce Meclis kadrosunda bulunan personel, Meclisin mali ve sosyal haklarına ilişkin eski hükümlerden yararlanmaya devam edecek.

-MECLİS'İ POLİS KORUYACAK-

Yeni Kanun ile TBMM'nin kurulduğu 1920'den beri görev yapan ve askeri koruma taburu kaldırılarak, Meclis'in güvenliği polise bırakılacak. TBMM'nin bütün bina, tesis, eklenti ve arazisinde kolluk ve yönetim hizmetleri, TBMM Başkanlığı eliyle düzenlenecek. Emniyet ve diğer kolluk hizmetleri için yeteri kadar kuvvet, İçişleri Bakanlığı tarafından TBMM Başkanlığı'na tahsis edilecek. Böylece, Meclisin güvenliği yalnızca polis tarafından sağlanacak. Bu kapsamda Meclis'teki Tabur Komutanlığının görev süresi de sona eriyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra Meclis'te görevlendirilecek polis memurları, Meclis'in mali haklarından yararlanamayacak.
Yasayla TBMM'de bulunan Baştabiplik, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir birime dönüşecek.Yasa ile TBMM'de ayrıca şu değişiklikler yapılacak:
Yasama alanında özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda siyasi parti grup başkanlıklarında sözleşmeli personel çalıştırılabilecek.
Milletvekili danışman ve yardımcı personeline yolluk ödenecek. Meclis'e alınacak kadrolu personelin yüzde yirmisi yine Meclis'te çalışan sözleşmeli personelden seçilecek.
Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler, il özel idareleri, KİT ve bunlara bağlı birimlerde çalışanlar, Meclis'te görevlendirilebilecek. Meclis personelinin de Ankara'daki diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanması yapılabilecek.(ANKA)
(ZHR/ÖMR)