Hükümetin üzerinde çalıştığı yaklaşık 15 maddelik Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören düzenlemeler ile ilgili taslak metin tamamlandı. Hazırlanan yeni Terörle Mücadele Yasası'na göre terör ve terör finansmanının tanımı yeniden yapılıyor. Bu çerçevede; teröre finans sağlayanların mal varlığı dondurulacak ve finans sağlayanlara ağır cezalar gelecek.

Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve çeşitli zamanlarda yurt dışında incelemeler de yapan, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve MİT yetkilerinin, "Teröre finans sağlayanların mal varlığının dondurulmasına" ilişkin düzenlemenin taslak çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Yapılacak düzenlemeyle, terörün tanımı ve finansmanı yeniden tanımlanıyor ve tüm ülke vatandaşlarına ve devletlere yönelik terör suçları kapsama alınıyor.

ANKA'ya verilen bilgiye göre; Hükümetin yıllardır üzerinde çalıştığı ancak, bazı hassasiyetler dikkate alınarak gündeme taşınmayan, "Terör finansmanlarının malvarlığını dondurmaya" yönelik çalışmaya tamamlandı.
Taslak metnin önümüzdeki günlerde tasarı haline getirileceği kaydedildi.

Bu çerçevede, hazırlanan taslak metne göre; teröre finans sağlayanların mal varlığının dondurulması ve bu yetkinin mahkemelerden alınarak direk bakanlığı bu bakanlıkların da Maliye, Adalet ve İçişleri olması amaçlanıyor. Düzenlemenin temel amacı ise yurt içinden çok yurt dışındaki terör finanslarının önüne geçmek olduğu ifade ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu, terörün finansmanıyla mücadeleye ilişkin düzenlemeleri de, OECD'nin karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadele birimi FATF'in direktiflerine uygun hale getiriyor.

-TERÖR VE TERÖRÜN FİNANSMANI TANIMI YENİDEN YAPILIYOR-

Taslakta terörün finansmanıyla mücadele için "malların dondurulması" mekanizması da oluşturuluyor. Yeni mekanizmada da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararlarının belirleyici olması öngörülüyor. Yeni düzenlemede terörün ve terör finansmanı yeniden tanımlanıyor ve tüm ülke vatandaşlarına ve devletlere yönelik terör suçları kapsama alınıyor.

Türkiye ve diğer ülkelerin terörün finansmanıyla ilgili taleplerinin ne şekilde değerlendirileceği de taslakta bir alt başlık şeklinde bulunuyor.

Taslak, yabancı bir ülkenin terör finansmanıyla ilgili talebinin olması durumunda, bunun hangi mekanizma ile ve ne şekilde Türkiye'ye iletileceğini, bu talebin nasıl bir süreçte sonuçlandırılacağını da düzenliyor.
Türkiye'de terörün finansmanıyla ilgili bir sorun ortaya çıktığında, bunun bir başka ülkeyle paylaşılması, oradan bilgi istenmesi ve mal varlıklarının dondurulması konusu da yeni düzenlemenin unsurları arasında yer alıyor.

-15 MADDELİK DÜZENLEME YENİ CEZAİ MÜEYYİDE GETİRİYOR-

Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü ve çalışmaların tamamlandığı yeni 15 maddelik Terörle Mücadele Yasası'nda, teröre finans sağlayanların mal varlıklarının dondurulmasının yanı sıra, teröre yurt içinde ve yurt dışında finans sağlayan, her türlü desteği verenlere ilişkin cezai müeyyideler de ağırlaşacak.(ANKA)
(BK/ÖMR)