AA - Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneğinin (TYD) ''Yıl Sonu Çalışma Toplantısı'' Swissotel'de yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı toplantıda konuşan Demir, Türkiye'nin son dönemde mimarlık ve müteahhitlik alanlarında önemli seviyeye geldiğini söyledi.
     Dünyanın önemli müteahhitlik firmalarının arasına bu sene Türkiye'den 1-2 firmanın daha eklendiğini, gelecek senelerde bu sayının daha da artacağını belirten Demir, ''Böyle giderse gelecekte bu konuda birinci olacağız'' diye konuştu.
     Türkiye'nin baş döndürücü bir hızla ilerlediğini belirten Demir, bu ilerleme içinde kamu ve özel sektör arasında sorunların çözümü konusunda önemli işbirliğinin oluştuğunu bildirdi.
     ''Önümüzdeki 2-3 yıl içinde mimarlık, mühendislik her türlü uygulamalarını, sektörel anlamdaki müteahhitlik alanını, çok sağlıklı bir zemine, sisteme oturtmak için büyük bir gayret içindeyiz'' diyen Demir, bakanlığının bazı çalışmaları hakkında kısa bilgi de verdi.
     Yap-sat müteahhitliğini kayıt altına alacaklarını da ifade eden Bakan Demir, basit bir kayıt sistemi ile etkin denetimi sağlayacaklarını söyledi.
     Mimarlık, mühendislik meslek yasaları ile ilgili taslak çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Bakan Demir, ''Bakanlık Teşkilat Kanunumuzla ilgili taslak çalışmamız tamamlandı. Seçim geliyor Meclis trafiği çok yoğun. Eğer Bakanlar Kurulu gündemi müsait olursa teşkilat kanunumuzla ilgili tasarıyı Bakanlar Kurulumuza sunmayı planlıyoruz'' dedi.
     Kamu-özel sektör müteahhiti kavramını ortadan kaldırmak için çalıştıklarını da anlatan Demir, ''Kamu yapı, özel yapı ayrımını yakın gelecekte ortadan kaldırmak gerekiyor. Yapı kamuda olunca başka, özel sektörde olunca başka olmaz. Hepsi belli bir standartta olmalı. Çok sağlıklı, çok güvenli ve mümkünse sanat değeri olan yapı tarzına geçmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
     Turizm yatırımcılarının genellikle kıyılardaki yatırımlarla ilgili sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Demir, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'de 'kıyılar yağmalanıyor' diye bir ifade var. Dünyada öyle ülkeler var ki bırakın kıyıyı, denizin içine yapı yapılıyor. Burada kıyı ile ilgili oluşmuş yerleşik zihniyet 'kıyılar yağmalanıyor'. Geçmişte buna benzer uygulamalar oldu. Ölçüsüz, ruhsatsız, kişisel ilişkilerle gerçekleşmiş sorunların bu zihniyetin oluşmasına katkı sağladığına benim de şahit olduğum noktalar oldu. Ama Türkiye artık öyle bir Türkiye değil.''
    
     -TYD BAŞKANI GÜR-
    
     TYD Başkanı Turgut Gür ise Türkiye'de turizm sektörünün küresel mali krize rağmen geçen yıla oranla büyüdüğünü söyledi.
     Kıyı bölgelerinin yanı sıra iç kesimlerde de turizm yatırımlarının arttığını belirten Gür, Türkiye'de turizmin çeşitlenmesinin önemine değindi.
     Türkiye'nin sadece deniz turizmi ile değil diğer alanlarda da etkili olması gerektiğini vurgulayan Gür, turistlerin büyük çoğunluğunun Türkiye'ye deniz turizmi için geldiğini anlattı.
     Kültür turizmi için Türkiye'ye gelenlerin, deniz turizmi için gelenlere oranla üç kat daha fazla para harcadığını vurgulayan Gür, Türkiye'nin inanç turizmi için de önemli bir merkez olduğunu belirtti.
     Hatay-Mardin hattı arasının önemli bir inanç turizmi merkezi olduğunu söyleyen Gür, marina ve yat turizmi konusunda da çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 12 bin yat bağlama kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Gür, ''Akdeniz'de 750 bin yat dolaşıyor. Bu konuda çok önemli bir potansiyel var'' dedi.
     Kruvaziyer turizminin yanı sıra Türkiye'de golf turizminin de geliştirilmesi gerektiğini bildiren Gür, böylece zengin turistin Türkiye'ye gelebileceğini, bunun için uygun alanların olduğunu kaydetti. Gür, termal turizmin önemine de değindi.
     Toplantının sonunda Gür, Bakan Günay ve Bakan Demir'e özel yapım porselen tabak hediye etti.