Kanuna göre, gelir vergisi dilimleri ve uygulanacak vergi oranları, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlenerek, ücretlilerin daha geç yüzde 35'lik dilime geçmesi sağlanıyor.
Buna göre, yüzde 27'lik dilimin üst sınırı 50 bin TL'den 76 bin 200 TL'ye çıkarılacak. Böylece üst gelir grubundaki ücretlilerin yıllık vergi yükü 2 bin TL civarında azalacak.

Kurul, bakanlığının vergi inceleme ve denetim amaçlarına ulaşmasına sağlamak, vergi inceleme denetimleri ile raporlamaya ilişkin standart, ilke, yöntem ve teknikleri geliştirmek; vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların uyacakları etik kuralları belirlemek, vergi inceleme birimleri arasında koordinasyonu ve bilgi akışını temin etmek gibi görevleri üstlenecek. Kurul, bakan ya da vekalet vermesi halinde müsteşar başkanlığında ilgili birimlerden oluşacak.

Vergi incelemeleri, bu konuda yetkili olanlar tarafından yıllık vergi inceleme ve denetim planına uygun olarak yerine getirilecek. Vergi incelemesine tabi tutulacak sektörler ve mükellefler, gerekçeleriyle birlikte yıllık vergi inceleme ve denetim planında belirlenecek.

Teftiş, soruşturma, ihbar, şikayet ve benzeri nedenlerle yıl içinde ortaya çıkabilecek vergi incelemelerinin yapılmasına dair usullerle esaslara da yıllık vergi inceleme ve denetim planında yer verilecek. Tam ve sınırlı vergi incelemelerinin kapsamı, birinci sınıf tüccarların yıllık iş hacimleri, aktif ve öz sermaye büyüklükleri esas alınarak gruplara ayrılması, vergi incelemesi ile ilgili asgari süreler getirilmesi, Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulunun önerisi üzerine Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kurul, yıllık vergi inceleme ve denetim planı uygulama sonuçlarını ertesi yılın Nisan ayına kadar kamuoyuna duyuracak.

Bakanlıkta daire başkanı veya genel müdür yardımcısı kadrolarında bulunanlar ile defterdar kadrosunda en az 3 yıl görev yapmış olanlar, Personel Genel Müdürlüğünde kontrolör kadrolarına atanabilecek.
Kamu sağlık kuruluşlarının birbirlerine yapacakları teslim ve hizmetler KDV'den istisna tutulacak, vergi muafiyeti sağlanacak.

-MİLLİ PİYANGO-

Milli Piyango İdaresinin şans oyunlarıyla işlerinin Türk Ticaret Kanunu hükümlerince kurulan şirketlere yaptırabilmesi imkanı sağlanacak. Bu kapsamda yapılacak lisans verme işlemleri, teklif almak yoluyla açık eksiltme usulüne göre yaptırılabilecek.

Adli personele yol tazminatı verilecek. Yol tazminatı, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.

Hazineye ait arazilerin, taşınmazların yüzde 40'ı hisse miktarı uygulama imar planları içinde ise 400, dışında ise 4 bin metrekareyi aşmamak üzere talepte bulunan hissedarlarına doğrudan satılabilecek. Birden fazla hissedar bulunması halinde satış işlemi pazarlık usulüyle yapılabilecek.

Köy sınırları içindeki Hazine arazileri ile kamuya ait tarım arazileri kiracılarından tahsil edilen kira bedelinin yüzde 10'u köy tüzel kişiliklerine aktarılacak. Maliye Bakanlığı bu oranı 2 katına kadar çıkarmaya yetkili olacak.

Bedeli ödenmek üzere kamulaştırılarak Hazine adına tescil edilen veya tapudan terkin edilen taşınmazlar üzerinden ilgililer lehine tesis edilecek irtifak hakları veya kullanma izinlerinden hasılat payı alınmayacak.

Gümrük kapılarının modernizasyonu ile gümrük idarelerine ait bina ve altyapı tesis yatırımı yapacak olanlardan alınması gereken irtifak hakkı ve kullanma izni bedelleri ile işletilmesinden elde edilecek hasılattan Hazinece ayrıca pay tahsil edilmeyecek.

Vakıflar ya da kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup, üzerinde yapılaşma bulunan taşınmazların Hazineye ait başka taşınmazla trampa edilmesi yoluyla Hazine adına tescil edilenler öncelikle büyükşehir, talep olmaması halinde ilgili belediye, diğer yerlerde ise o yerin belediyesine bedelsiz olarak devredilecek.

Yabancı ülkeler veya uluslararası finans kuruluşları ile yapılan mali ve teknik işbirliği anlaşmaları çerçevesinde yalnızca kredi teminatı sağlamak üzere kurulmuş olup, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları teminat sorumluluk fonlarına ekleyen ve sahip oldukları fonları ortaklarına dağıtmaksızın kredi sağlayan banka ve kuruluşlara yatıran kurumlar, kurumlar vergisinden muaf olacak. Tarımsal üretici birlikleri de bu vergiden muaf tutulacak.

İstanbul'da 2009 yılı Mart ayında yapılan Dünya Su Forumu Sekreteryasının tüzel kişiliği 31 Aralık 2011'de sona erecek.

Serbest mali müşavirler belli koşullarda KİT'lerde yönetim kurulu üyeliği yapabilecek.
İşyeri hekimi ve iş güvenliği birimi veya konu ile ilgili uzmanı bulunmayan işletmeler işyeri dışından iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alabilecek.

-GÖRÜŞMELER-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, verdikleri önerge üzerinde yaptığı konuşmada, vergi denetimine ilişkin çalışmalarda siyasetin varlığının hissedildiği bir dönemden geçildiğini ileri sürerek, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin tasarıya ilişkin yaptığı konuşmayı anımsattı.

Canikli'nin, ''kendi dönemlerinde vergi denetimine ilişkin kimseye ayrıcalık tanınmadığı'' şeklinde sözleri bulunduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Ben de Gelirler Genel Müdürlüğü yaptım, defterdar olarak çalıştım. O dönemde hiçbir bakanın, 'şunu inceleyin' ya da 'incelemeyin' şeklinde telkini bile olmadı. Bir medya grubuna yönelik çalışmalara bakılırsa döneminizde bağımsız bir vergi denetimi mekanizması yarattığınızdan söz etmek doğru olmaz'' diye konuştu.

Hamzaçebi'nin konuşmasının ardından, ''sataşma'' gerekçesiyle söz isteyen Canikli, söz konusu medya grubuna ilişkin raporun yazıldığını hatırlattı. Vergi inceleme elemanlarının bile kendi aralarında görüş farklılığı yaşadığını anlatan Canikli, ''Objektif bir şekilde hazırlanmış bir raporu, siyasi bir talimatın gereği gibi göstermek doğru değil'' dedi.




Sabah