22 bölüm halinde ''temel yasa'' olarak ele alınan tasarıda, partilerin vardığı mutabakat doğrultusunda maddeler üzerinde görüşmeler yapılmıyor; gruplar, sadece bazı bölümler üzerinde söz alıyor. Bölümler üzerinde, soru-cevap işlemi de yapılmıyor.

Tasarının görüşmeleri, 3. bölümde yer alan 61. madde üzerinden başladı ve 90. maddeyi de kapsayan bu bölüm, çok kısa sürede kabul edildi.

4. Bölüm üzerinde MHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Meclisin ilk kez, çok önemli bir konu üzerinde, uzlaşarak, bir program dahilinde, tasarıların yasalaşması iradesi üzerinde ittifak içinde olduğunu söyledi.

Şandır, tasarının içeriğinde eksiklikler, yanlışlar, sorunlar çıkaracak düzenlemeler bulunduğunu ifade ederek, uygulamalardan kaynaklanacak sorumluluk ve sorunların, iktidara ait olduğunu belirtti.

Mehmet Şandır, 85 yılda oluşan ticaret, ekonomi hayatının tüm tanımlarının allak bullak edildiğini öne sürerek, ''Bu maddelerin hepsi yeni değil, büyük kısmını eski kanundan taşıyorsunuz. Ancak yeni düzenlemelerde öyle terimler getirmişsiniz ki anlaşılması mümkün değil. Örneğin; giderim yükümlülüğü, bu ne anlama geliyor? Eski ve yeni terimler birbirinin içine girmiş durumda'' dedi.

CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, tasarının içeriğindeki tüm düzenlemelere katılmadıklarını, bunu daha geniş bir şekilde tartışmayı arzu ettiklerini kaydetti.

Öztürk, itirazlarını dondurarak, Meclis içtüzüğünden kaynaklanan haklarından feragat ederek, kamuoyunun beklentisini karşılamak için tasarının geçmesine geçit verdiklerini kaydetti.

AKP Malatya Milletvekili İhsan Koca, grubu adına yaptığı konuşmada, ekonomi, iş ve sosyal hayatının beklediği önemli bir tasarıyı, bütün partilerin mutabakatıyla görüştüklerini söyledi. Koca, bu uzlaşmanın, diğer tasarıların görüşmelerinde de beklenen bir tabloyu oluşturduğunu dile getirdi.

Tasarının eksiklikleri olabileceğine işaret eden Koca, bu nedenle bir önergeyle yasanın yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2012 olacağını, böylece ortaya çıkabilecek sıkıntıların, farklı düşüncelerin değerlendirilmesine imkan sağlanacağını belirtti.

Görüşmelerin ardından 91 ile 120. maddeleri kapsayan 4. bölüm kabul edildi.


AA