Adalet Bakanlığı'nın İnsan Hakları Dairesi, Türkiye aleyhine AİHM nezdinde çıkan ihlal kararlarını engellemek için harekete geçti. Türkiye aleyhine bugüne kadar çıkan 2 bin 700'den fazla ihlal kararını mercek altına alan Daire, ihlale neden olan mevzuatta değişiklik önerileri getirecek. Bu konuda ilk somut adım, 15-17 Kasım tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek çalıştayda atılacak. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi, AİHM kararlarında dikkat çekilen 'makul yargılama süresi' ile Türkiye'deki davaların tamamlanma sürelerini mukayese edecek. Konunun uzmanı akademisyen, bürokrat, kürsü görevlisi hakim ve savcılarla yüksek yargı temsilcilerinin katılacağı çalıştayda, Türkiye'deki hakim, savcı ve mahkeme sayıları, yıllara göre dava sayıları ile mahkeme ve hakim başına düşen yıllık dava oranı incelenecek. Çalıştayda, ceza ve hukuk davalarında süre yönünden üst sınır limitleri önerilecek. Çalıştaydaki 'makul yargılama süresi' önerileri raporlaştırılarak Adalet Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu'na sunulacak ve yasa değişikliğine gidilmesi hedeflenecek.

MÜLKİYET HAKKI DA TARTIŞILACAK
İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı bu çalıştayda, AİHM'de Türkiye aleyhine çıkan kararlar çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS), adil yargılanma hakkı, yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, düşünce ve fikir özgürlüğü hakkı, mülkiyet hakkı maddelerini de tartışacak.

AİHM KARNEMİZ VAHİM
Adalet Bakanlığı verilerine göre Türkiye bugüne kadar en çok adil yargılanma hakkı ihlali nedeniyle mahkum oldu. AİHM Türkiye'yi, 705 kararda adil yargılanma hakkını, 574 kararda mülkiyet hakkını, 516 kararda kişi dokunulmazlığı ve güvenliğini, 440 kararda ise yargılamada makul süreyi ihlal ettiği gerekçesiyle mahkum etti. Türkiye hakkındaki kararlarda öne çıkan diğer ihlaller şöyle: 332 işkence ve kötü muamele, 231 etkin yasa yoluna ulaşım, 222 yaşam hakkının ihlali, 201 ifade özgürlüğü, 74 özel hayat ve aile hayatı, 49 toplantı ve gösteri yapma özgürlüğü.

SAVUNMA ADALET'İN İŞİ!
Ağustos ayında çıkan KHK ile AİHM'de açılan davalarda savunma yapma görevi İnsan Hakları Dairesi'ne verildi. Daha önce AİHM nezdinde açılan ihlal davalarında Adalet Bakanlığı savunma taslaklarını hazırlıyor, Dışişleri Bakanlığı ise savunmalara son şeklini veriyordu. KHK ile Daire'ye, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, Türkiye hakkında verilen ihlal kararlarının infazı ile ilgili gereken önlemleri almak, ihlal kararlarını ilgili mercilere iletmek ve ihlalin ortadan kaldırılmasına yönelik süreçleri takip etmek gibi görevler de veriliyor.

TÜRKİYE, 'İHLAL'DE BİRİNCİ
AİHM verilerine göre 2010 yılında hakkında en çok ihlal kararı verilen ülke Türkiye oldu. Geçtiğimiz yıl AİHM'den Türkiye hakkında 278, Rusya hakkında 217, Romanya hakkında 143 e Ukrayna hakkında 109 ihlal kararı çıktı. 2010'da Türkiye hakkında çıkan ihlal kararlarının 83'ü yargılama süresinin uzunluğu, 80'i özgürlük ve güvenlik hakkının ihlali, 42'si ise adil yargılanma hakkının ihlali nedeniyle çıktı.




Ömür EMLİK/AKŞAM