Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yıllardır istediği yabancı doktorların Türkiye'de çalışma imkanı kanunla düzenlendi. Hükümete verilen kararname yetkisinin son gününde Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle farklı ülkelerin hekimleri Türkiye'de hasta tedavi edebilecek, ilaç yazabilecek. Kararnamede yer alan yabancı doktor ve hemşire getirilmesine yönelik düzenlemeyi eleştiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Biz hemşire ve doktor açığımızı kendi öz kaynaklarımızı planlı bir şekilde kullanarak kapatılmasından yanaydık. Türk diline hakim, Türk kültürünü bilen 100 Bin doktor ve 400 bin hemşire nerden bulunacak merak ediyoruz. Nerelerden nasıl doktor ve hemşireler gelecek bunları da hep birlikte göreceğiz. Bu düzenleme popülist bir yaklaşım olmuştur. Yabancı doktor ve hemşire bizim için çözüm değildir. Yeni sorunların adıdır. Ayrıca bu düzenleme zor şartlar altında görev yapan doktor ve hemşirelerimizin moral ve motivasyonlarını bozacaktır." şeklinde konuştu.
 
TÜRK DOKTORLARIN İSTİHDAMINA ZARAR VERECEK

Bu düzenlemenin Türk sağlık çalışanlarının istihdamını da zarar vereceğini ifade eden Kahveci " Yabancı doktor ve hemşire düşük ücretle sağlık çalışanı istihdam etmenin bir yolu olarakta seçilmiştir. Bu düzenleme hemşire ve doktorlarımızın ilerleyen süreçte istihdamlarına da zarar verecektir Ülkelerinde 200 dolar aylıkla çalışırken Türkiye'ye gelerek çalışacak yabancı doktorların verdiği sağlık hizmetinin kalitesi de tartışmalı olacaktır. Daha da önemlisi bunun faturası doğrudan vatandaşa çıkacaktır." dedi.
 
VEKİL EBE VE HEMŞİRELERİN KADROYA GEÇMELERİ OLUMLU

Söz konusu kararnamede vekil ebe hemşirelerin 4-B'ye geçirilmesini olumlu bir düzenleme olarak gördüklerini kaydeden Kahveci "Biz tüm çalışanların kadrolu olmasından yanayız. Söz konusu kanun hükmünde kararname ile vekil-ebe hemşirelerin 4/B'li sözleşmeli kadroya geçirilmesi olumludur. Çünkü bu düzenleme ile vekil ebe hemşirelerin mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler olacak. Ama bu düzenlemede de 1 yıldır çalışıyor şartı getirilmesi mağduriyete neden olmuştur." şeklinde konuştu.
 
Kahveci kararname ile birlikte kamu hastane birliklerinin hayata geçirildiğini kaydederek "Kamu Hastane Birlikleri 2007 yılından beri gündemeydi. O günlerde yapılmak istenen düzenleme ile bugün yayınlanan arasında önemli farklılıklar var. Hastanelerin yerel idarecilerinin kontrolüne geçmesi gibi düzenlemeler yer almıyor. Bu konuda bizim yürüttüğümüz çalışmaların önemli katkısı olmuştur. Fakat kamu hastane birliklerinin sözleşmeli çalışmayı getirmesini kabul etmek mümkün değildir. Hükümet sözleşmelileri kadroya geçirirken, Sağlık Bakanlığı'nın ısrarla sözleşmeli çalışmada diretmesini anlamak mümkün değil." dedi.
 
Kahveci, daha önce kararname taslağında yer alan vekaleten görev yapanların bir günde bulundukları göreve asaleten atanmalarını sağlayan düzenlemenin ve siyasi memurluğun kararnamede yer almamasının olumlu olduğunu belirtti.



Cihan