EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANANLARA KAYMAKAMLIK CEZA VERECEK
Ceza mevzuatında, ehliyetsiz araç kullananlar adliyeye sevkedilmeyecek. İdari para cezası uygulanmayacaktır. Kaymakamlıklarca ceza kesilecektir. Savcılarında böyle işlerle zaman kaybetmesi engellenecektir.

KAÇAK GEÇİŞE HAPİS YERİNE PARA CEZASI
Kaçak geçiş yapanlar sınır dışı edildikten sonra tekrar geliyor. Bunlar hakkında hapis cezası yerine idari para cezası uygulaması yapılacaktır.
Ön ödeme planı değiştirilecektir. Ön ödeme teklifi yapılmakta. Soruşturma ve kovuşturma uygulanmaktadır. Ön ödeme kapsamı genişletilince sabıkalı olanlar istifade edemeyecek. Yaralama sonucu mağdur olanlar hakarete maruz kalanlar ön ödemeden faydalanamayacaktır.

KAÇAK ELEKTRİK SUÇU HIRSIZLIKTAN KARŞILIKSIZ YARARLANMAYA DÖNÜŞÜYOR
Kaçak elektrik kullanımı haksız kullanımdan sayılacaktır. Suçun niteliği hırsızlıktan karşılıksız yararlanmaya dönüştürülüyor. Suçu ilk kez işleyenler hapis cezası almayacaktır.

MOLOTOF SİLAH OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR
Molotof kokteyli yargıtayın değerlendirmelerinde silah olarak değerlendiriliyor. Molotof silah ve patlayıcı madde olarak değerlendiriliyor.

ÖMÜR BOYU SABIKAYA SON
Kimse ömür boyu sabıkalı sayılmayacak. Adli sicil kaydı ölüm ile 80 yıl sonunda silinecektir. Yeni getirilen sistemde 5 yıl. İnfazdan sonra yüz kızartıcı suçlarda 30 yıl geçmekle telkin edilecektir.

ADLİ KONTROL SİSTEMİ ÜST SINIRI 5 YIL OLAN CEZALARA UYGULANACAK
Adli kontrol tedbiri üst sınırı 3 yıl olan cezalar için uygulanıyor. Yeni düzenlemede 5 yıla kadar kontrol tedbiri kullanılmaktadır. Bu da hakimlerimize bir kolaylık sağlamaktadır. Ceza usul yasamızda tutuklamalar yazılmaktadır. Tutuklamaya devamına tahliyenin reddine ilişkin kararlarda gereçeklerin gösterilmesi kararlaştırılmıştır. Herşey artık yazıyla açıklanacaktır.

BIÇAK PARASI RÜŞVET SAYILACAK
Yolsuzlukla daha etkin mücadele edeceğiz. OECD kapsamında suçla mücadele konusunda başbakanlığın yolsuzlukla mücadelesi için yeni kararlar alındı. Görevi kötüye kullanma bundan böyle rüşvet kapsamına girecektir. Bıçak parası artık rüşvet sayılacaktır. Cezası 1 ila 4 yıl hapis cezası alacaktır.
Mecbur kalarak memura yarar sağlamak zorunda kalanlar menfaat kazanan kişi dillendirilemiyordu. Mecbur kalıp ödeme yapan kimsenin önü açılmaktadır. Acil hastasını ameliyata aldırmak isteyen kişi ödeme yapmak zorunda kalıyorsa onu kurtarmayı hedefliyoruz.
Yetkili olmadığı iş için yarar sağlama kamu görevlisi için suç idi. Artık bu suçu herkes işleyebilecek. Bu tür kötü örneklerin sona erdirilmesi amaçlanmıştır.

ÖRGÜTE ÜYE OLMADAN ÖRGÜT İÇİN EYLEM YAPANA YARI ORANDA CEZA İNDİRİMİ
Anayasamızda örgüte üye olmadan örgüt için eylem yapanlara ceza sistemi getirdik. Yarı oranında indirim ön görülmektedir. Örgüte bilerek yardım edenlere ayrı ceza verilmektedir. Burda yapılan yardıma göre hakim vereceği cezayı 3'te 2'sine kadar indirebilecektir.

İFADE TUTANAĞINA GİZLİLİK KARARI EN FAZLA 3 AY
Özel yetkili mahkemelerde şüphelinin ifade tutanağına ilişkin olarak en fazla 3 ay süreyle gizlilik kararı verilebilecek. Özel yetkili mahkemelerde kovuşturma süresinde işlem yapmaya son verilecektir.
Basit terör suçlarında yaptırımlar uygulanamıyordu yeni yasa 2 yıla kadar cezalar uygulanabilecek.

ENERJİ KAÇAKÇILIĞI ÖRGÜTSEL SUÇ SAYILACAK
Türkiye enerji nakil merkezine döndü. Petrol doğalgaz konusunda önemli yatırımlar yapıldı. Bunların kaçakçılığı örgütsel iş olarak görülecektir. Petrol boru hattına zarar verme suçu şuanda ağır bir cezayı ön görmüyor.
Ülkemizde 6.5 milyon icra dosyası sisteme girmektedir. 500 bini ilanlı icra yoluyla işleme koyuluyor. 2012 yılı itibariyle 12 milyon icradosyası var.
Her yıl açılan dosyanın büyük bölümü 800 TL'nin altındadır. İlansız icra yükü oluşturan en önemli bölüm. 100 TL'lik bir alacak için ödeme emri çıkarıldığını düşünürseniz borçlunun ödeyeceği tutar 234 TL oluyor. Bu borç haciz yoluyla tahsil ediliyorsa ağır bir tutardır.

886 LİRA'NIN ALTINDAKİ TUTARLAR İLANSIZ TAKİP EDİLECEK
Şimdi yeni bir düzen getiriyoruz. Artık 886 liranın altındaki tutarlardaki ilansız takipler yapılmayacaktır. Tabliğ yapılacaktır 5 gün içinde öde yoksa icra yapılacaktır yazısı yazılacaktır.
İcra dairelerinde her türlü nakdi tahsilat banklarca yapılacaktır. Ödemeler banka hesaplarından yapılacaktır.

EŞYALAR HACZEDİLMEYECEK
Haciz düzenlemesi açısından önemli bir düzenleme ön görüldü. Ev için gerekli önemli eşyalar haczedilmeyecektir ama para altın gibi şeyler haczedilecektir. Bununla yedi emin depolarının gereksiz dolması engellenmektedir.
Hacizli mal satış sistemi değiştirilerek yeni bir uygulama getiriliyor. İlanı herkesin göreceği işlem getirliyor. İnternet üzerinden icradan satışa sunulan malzeme için işlem yapılabilecek.
İcra iflas mevzuatında yeni programlarımz var. İdari yargı mevzuatımızda yeni tedbirlerimiz var.
Danıştay'a gelebilecek davaları düzenleyen bir çalışma yapıldı. Danıştay'a gelmesine gerek olmayan davalar bölge idare mahkemelerinde görülecek.

ÇEK BORCUNA HAPİS YOK
"Çek borcundan dolayı kimse cezaevine girmeyecek. İcra dairelerinde iş yükü azaltılacak. 886.50 TL'lik limitin altındaki icra takipleri doğrudan yapılamayacak. Borçluya ödeme yazısı gidecek. '5 gün içinde öde, ödemezsen icra yoluna gidilecek' denecek. Ödemezse ilamsız icra başlayabilecek.İcra dairelerinde ödemeler banka hesabı yoluyla yapılacak. İcra dairelerinin para ile ilişiği zorunlu haller dışında kaldırılıyor. Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile için gerekli olan her türlü ev eşyası haczedemilyecek.Hacizli mal satış prosedürü satış ilanının elektronik ortamda da yapılması öngörülüyor. Açık arttırmaya gitmeye gerek kalmadan elektronik ortamda da teklif verilebilecek. Danıştay'a gelmesine gerek olmayan davalar Bölge İdare Mahkemesi'nde karara bağlanacak.50 bin TL'nin altındaki davalr Bölge İdare Mahkemesi'nde gerçekleşecek. Düzenlemeden etkilenecek 2 milyona yakın dosya var. İşyükünü önemli ölçüde azaltacak diye düşünüyoruz."

YAYIN DURDURMA KALKIYOR
"Yayın durdurma düzenlemesini kaldırıyoruz. Uzun yıllardan beri yasaklı yayınlar kavramı var mevzuatımızda. Mahkemelerce yeni bir toplatma kararı verilmiş olanların geçmişe dönük sünger çekilecek. Geçmişe dönük yeni kararlar üretilecek. Karar verilmezse yeniden geçmişe dönük yasaklı kararlar hükümsüz olacak.Geçmiş tarihlerde hangi mahkemelerden ne kadar toplatma kararı verilmiş, bunları tek tek bilmek zor. O yüzden bir geçiş süreci öngörülüyor. Cezaevlerinde bu değerlendirmeleri yapan kurullar var. Onlar da mahkeme kararlarını göz önünde bulundurarak değerlendirme yaparlar. Basın yoluyla işlenen suçlarda üst sınır 5 yıldan 3 yıla iniyor. Hakkında kamu davasının açılması kararı verilen kişi ertelem kararı verilmesi andan itibaren 3 yıl içinde aynı suçu işlemezse dosya kaldırılacak. Bu son düzenleme basın yayın yoluyla işlenen suçların önemli bir bölümünü kapsıyor. Bundan sonra Adli Tıp'a sevkeidlen kimseye koluna bir damga vurulması uygulaması kalkıyor."