TBMM Adalet Komisyonu'nda Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı görüşüldü. Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü başkanlığında toplanan komisyonda Adalet Bakanı Sadullah Ergin de hazır bulundu. Toplantının başında tasarının yanı sıra aynı yönde muhalefet partilerinin de 8 kanun teklifinin bulunduğu belirtildi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, görüşmelerin tasarı üzerinden değil teklifiler üzerinden yapılıp alt komisyonda harmanlanmasını, bütün siyasi partilerin ilgililerle bir beyin fırtınası yapmasını istedi.

Komisyon Başkanvekili Köylü, hükümet tasarısında 25 kadar kanunda değişiklik önerildiğini, bu nedenle tasarıyı esas alacaklarını, ama sırası geldikçe tekliflerdeki de değerlendireceklerini söyledi. TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan 88 maddelik yargı hizmetlerinin etkinleştirilmesini amaçlayan kanun tasarısı muhalefetin teklifleri ile birleştirilerek alt komisyona gönderildi. Köylü'nün açıklamalarından sonra tasarı ile tekliflerin birleştirilmesine karar verildi.

Köylü, tasarı ve tekliflerin geneli üzerinde konuşmalar da yapmadan alt komisyona gönderilmesini önerdi. "Takdir komisyonundur" diyen Bakan Ergin, çok sayıda yasada değişiklik içeren 88 maddelik tasarının tekliflerle birleştirilince 100 maddenin üzerine çıktığını belirterek alt komisyona onay verdi. Tekliflerdeki önerilerin de detaylı değerlendirilmesi gerektiğini, o önerilerden de istifade edeceklerini belirten Bakan Ergin alt komisyon sonrası değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi.

CHP'li Öztürk, verdikleri iki kanun teklifi olduğunu belirterek, "Kanun tekliflerimizi gerekçeleri ile altını çizerek okumanızı öneriyorum. Laf olsun diye ayakta hazırlanan siyasi nitelikli teklifler değil. İyi hocalarla emekle hazırlanmış teklifler. Hukukçuların da objektif değerlendirmelerini istiyoruz" dedi. Bakan Ergin, "Çalışıyoruz, çalışacağız dersimize" yanıtı verdi.

Konuşmaların ardından AKP'den 4, CHP'den 2, MHP'den bir milletvekilinin katıldığı alt komsiyon kuruldu.(ANKA)
(ND/ÖMR)



Türkiye Barolar Birliği'nden değerlendirme



'Yargıda Reform Tasarısı'nın değerlendirilmesi
Prof. Dr. Ersan ŞEN