TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nde olan, aralarında Cumhurbaşkanı, Meclis başkanı ve başbakanın da bulunduğu devlet üst düzey görevlilerini ‘görevleriyle ilgi suçlardan’ ‘Yüce Divan’ sıfatıyla yargılama yetkisinin ‘yeni anayasa’da Yargıtay Ceza Genel Kurulu ağırlıklı 11 kişilik bir heyete verilmesini kararlaştırdı. Askerin ‘görevleriyle ilgili suçlardan’ yargılanma yeri konusunda ise uzlaşı sağlanamadı.
 
Yeni anayasa ile Yüce Divan’ın yapısında değişikliğe gidiliyor. “Yüce Divan” ve “HSYK” ile ilgili maddeleri müzakere eden TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu’nda varılan uzlaşmaya göre, tamamen Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan ‘Yüce Divan’ yapılanması Yargıtay Ceza Genel Kurulu ağırlıklı bir yapıya bürünüyor. 11 üyeden oluşacak Yüce Divan’ın üyelerinden altısı Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ikisi Anayasa Mahkemesi, ikisi Danıştay üyeleri arasından kendi genel kurulları huzurunda çekilecek kura ile belirlenecek. Yüce Divan’ın başkanı da Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı olacak.
 
ASKERİN YARGILANMA YERİNDE UZLAŞMA YOK
 
üce Divan; Cumhurbaşkanı’nı, TBMM Başkanı’nı, Bakanlar Kurulu üyelerini, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay başkanlarını, başsavcılarını, Yüksek Hakimler Kurulu Başkanı’nı ve Sayıştay Başkanı’nı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılayacak. CHP ve MHP ; Genelkurmay Başkanı’nı, BDP ise bölge başkanlarının da Yüce Divan tarafından yargılanması önerisinde bulundu.
 
Mevcut Anayasa’da, Genhelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanıyordu.
 
KARARIN TEMYİZİ DE OLACAK
 
‘Yeni anayasa’da uygulamadakinin aksine Yüce Divan’ın almış olduğu kararlar temyiz edilebilecek. Yüce Divan üyesi olarak görev yapanlar hariç olmak üzere Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Yüce Divan yargılamalarında temyiz merci olarak görev yapacak. Yüce Divan’da, savcılık görevini eskisi gibi Cumhuriyet Başsavcısı yapacak.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile ilgili maddede ise uzlaşma sağlanamadı. Her parti, kendi önerisini sundu.