Silahlı bir saldırıda isabet eden kurşun ile felçli kalan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Baybaşin, Ocak 2011'de Bolivya'dan Ambarlı Limanı'na gelen bir gemiye düzenlenen operasyonda ele geçen kokain ile ilgili bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklandı. 13 kişi ile birlikte yargılanan Abdullah Baybaşin'e 40 yıl 5 ay hapis cezası verildi. Yargıtay 10'uncu Ceza Dairesine yapılan temyiz başvurusu ile yerel mahkeme kararı bozuldu ve dava yeniden Bakırköy 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Metris Cezaevi'nde ağır hasta olduğu ve tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu için tek başına kalamayacağı belirtilen Abdullah Baybaşin'in hem 5 yılı geçen uzun tutukluluğuna hem de sağlık durumundan yapılan tahliye talepleri reddedilince avukatı Ender Yağmur Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Avukat Yağmur, müvekkilini yakalayan emniyet görevlilerinin PDY soruşturması ve kumpas davalar nedeniyle bir kısmının tutuklu bir kısmının görevden el çektirildiğine dikkat çekerek, "İddianameyi hazırlayan savcı Fikret Seçen şu anda firar. Karar veren mahkemenin iki üyesi görevden çektirildi. Müvekkilim ağır hasta olmasına ve Adli Tıp raporuna rağmen 6 yıldır tahliye edilmeyerek cezaevinde tutuluyor. O dönemde açılan bir çok dava kumpas olduğu gerekçesiyle düşerken, benim müvekkilim halen bana göre sırf 'Baybaşin' olan soyadından dolayı bırakılmıyor. Anayasa Mahkemesi de, hem uzun tutukluluk hem de sağlık durumu ile ilgili yaptığımız başvurulara da iki yıldır bir yanıt vermedi" dedi.


Ferit Aslan / Diyarbakır / DHA