Yargıtay’ın hâkimler Metin Özçelik ile Mustafa Başer kararından sonra AYM de bu kararla FETÖ’nün gizli haberleşme programı ByLock’u tek başına delil ve tutuklamaya dönük kuvvetli suç şüphesi saydı. 

Ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan tutuklu sanık Aydın Yavuz, ‘Darbe teşebbüsüyle bağlantılı yürütülen soruşturmada uygulanan tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin duruşmasız olarak yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini’ öne sürerek, AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM İkinci Bölümü, başvuruyu Genel Kurul’a sevk etmişti. Genel Kurul dün Aydın’ın başvurusunu oybirliğiyle reddetti. 

EMSAL NİTELİĞİNDE İLK KARAR
AYM’nin Yavuz kararı, FETÖ’nün kriptolu haberleşme ağı ByLock kullanımının tek başına delil sayılıp sayılmayacağı tartışmalarını noktaladı. Gerekçeli kararda, FETÖ’nün yapısı ayrıntılı olarak anlatıldı, örgütün tarifi yapıldı ve tüm bileşenleri ortaya çıkarıldı. Başvurucunun da kullandığı ByLock programının ayrıntılı incelendiği gerekçeli kararda, ‘ByLock kullanımı FETÖ üyeliği için yeterli delil’ sayıldı. Gerekçeli kararda, “Yazışma içeriklerine bakılmadan ByLock kullanımı kuvvetli şüphe sayılır” yorumu yapıldı. AYM Genel Kurulu’nca verilen bu karar emsal karar olma niteliği taşıyor. Darbe soruşturmaları kapsamında yapılan diğer ‘hukuksuz ve uzun tutuklama’ iddialı bireysel başvurların da bu karar ışığında reddedilmesi bekleniyor. AYM kararıyla sanık Yavuz’un yargılamasına tutuklu olarak devam edilecek. 


Oya ARMUTÇU/Hürriyet