Anadolu Adalet Sarayı'na girişlerde çantasını X-Ray cihazına bırakmak istemeyen kadın avukat ile güvenlik amirinin tartışması sonucu avukat hakkında "Kamu görevlisine karşı hakaret", "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla toplam 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada beraat kararı verildi.

X-RAY CİHAZINDAN ÇANTASINI GEÇİRMEK İSTEMEDİ
Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanık avukat Özgür Ceylan Aytaç ile müşteki güvenlik amiri Recep Çalışkan ve Aytaç'ın avukatları katıldı.
Duruşmada, olaya tanıklık eden güvenlik görevlisi ve polis memuru dinlendi. Güvenlik görevlisi Mustafa Alkan, avukat Özgür Ceylan Aytaç'ın X-Ray cihazından çantasını geçirmeden içeriye girmek istediğini belirterek, "Bu nedenle karşılıklı münakaşa oldu. Avukat hanım geçmek için gayret sarf ediyordu, itekleyerek geliyordu ve amirimizin yere düştüğünü gördüm" dedi.

SAVCI, AVUKATIN BERAATINI TALEP ETTİ
Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı Ömer Faruk Çerçi ise dinlenen müşteki, sanık ve tanık ifadelerinde avukatın güvenlik amirine doğrudan bir müdahalesi olduğuna dair görgüye dayalı beyanda bulunmadıklarını belirtti. Avukat Aytaç'ın güvenlik amiri Çalışkan'a hakaret ettiğine dair inandırıcı delil olmadığını da ifade eden savcı, sanığın beraatini talep etti.

AVUKATLIK YASASI'NA GÖRE...
Sanık Özgür Ceylan Aytaç'ın avukatlarından Bahri Belen, 1136 sayılı Avukatlık Yasası'nda avukatın hakim kararı olmadan üzerinin ve eşyasının aranamayacağına dair madde bulunduğunu söyleyerek, "Müvekkil adliye girişinde bu hüküm nedeniyle güvenlik görevlileriyle bir sorun yaşamıştır. Bu durum memura mukavemet kapsamında değildir" dedi.
Avukat Özgür Ceylan Aytaç da beraatini talep etti.

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

Mahkeme heyeti, avukat Aytaç'ın "Kamu görevlisine karşı hakaret", "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından yüklenen suçu işlediğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatine karar verdi.

DAVANIN DURDURULMASINA KARAR VERİLMİŞTİ
Öte yandan, dava geçtiğimiz yıl Ocak ayında görülmüş, savcılığın 'Görevinden dolayı işlediği suçlardan olmaması' nedeniyle soruşturma izni almadan avukat hakkında açtığı davada mahkeme, bakanlıktan izin alınmadığı gerekçesiyle davanın durdurulmasına karar vermişti. Bakanlığın izin vermesi üzerine, dava Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, 2013 yılı Mart ayında adliyenin B Blok eksi 4. katında avukat Özgür Ceylan Aytaç'ın çantasını X-Ray cihazına koymadan kapı dedektöründen geçmek suretiyle asansöre yürüdüğü sırada, güvenlik amiri Recep Çalışkan'ın avukatın yanına geldiği belirtiliyor. Güvenlik amirinin, avukata, çantasını X-Ray cihazından geçirmesi gerektiğini söylediği, avukatın ise Çalışkan'ı dinlemeyerek usulsüz bir uygulama yaptığı, Baro Odası'na doğru yürüdüğü ifade edilen iddianamede, güvenlik amirinin avukatın önüne geçtiği kaydediliyor. Avukat Aytaç'ın, Çalışkan'ı fiziki müdahalede bulunarak eliyle itmesi sonucu Çalışkan'ın yere düştüğü ve yaralandığı vurgulanan iddianamede, avukatın "Çekil git, sen kim oluyorsun!" diyerek hakaret ettiği ifade ediliyor.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
"Özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler, kamu görevlilerine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılır" maddesi nedeniyle, Avukat Aytaç hakkında, "Kamu görevlisine karşı hakaret", "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla 1,5 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

(DHA)