Şırnak'ta, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar ile Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın da yargılandığı davada 32 sanık tahliye edildi. Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi şüpheliler hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol kararı verildi. Mahkeme heyeti, tahliyeye ilişkin gerekçesinde Baysar'ın sıkıyönetim atama listesinden 23.30 sıralarında haberi olduğunu ve müteakiben karargaha geçtiğini belirtti. Gerekçede, Baysar'ın dönemin Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile 90'a yakın görüşme yaptığı, görüşmelerde devletin yanında olduğuna dair görüşünü bildirdiği ve bu hususun da vali tarafından teyit edildiği kaydedildi. Gerekçede ayrıca Baysar'ın Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanlığı'na bağlı 3. ve 4. taburların Cizre'de durdurularak geçişinin engellenmesi hususunda talimatlar verdiği de ifade edildi.

Karar tahliye edilen Baysar'ın bir yıl önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) gönderdiği bir mektuba ulaştı. Baysar mektubunda, darbe girişimi ve FETÖ ile bir ilişkisi olmadığını belirterek şunları anlattı: "Darbeden önce 14 Temmuz günü memlekette bulunan eşimi ve çocuklarımı Şırnak'a getirttim. 15 Temmuz günü Bestler Dereler bölgesinde İHA ile yaptığımız takip sonucu bir grup teröristi tespit ettik. Saat 15.00 ile 17.00 arasında ateş altına alarak teröristleri imha ettik. Gece 23.30 sıralarında 48.Tugay Komutanı beni arayarak Harekat Yıldırım mesajları geldiğini, haberimin olup olmadığını sordu. Ben de haberimin olmadığını söyledim. Öyleyse hemen karargaha gidin dedi. Ben de hemen üstümü giyinip karargaha gittim. Geldiğimde sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafından gönderilen mesajları gördüm. Müteakiben Sayın Valiyi arayıp, 'Sayın Valim siz Şırnak Valisisiniz ben de Şırnak Tümen Komutanıyım. Dün akşamki faaliyetlerimiz nasılsa bu akşam da aynı olacak. Darbeye karşıyım' dedim. Vali Bey de bana 'Hükümetin yanında mısın' diye sordu. Ben de evet dedim."

CUMHURBAŞKANI İLE ANISINI ANLATTI

Mektubunda, tümene bağlı tüm tugaylarda kimsenin kışlasının dışına çıkmaması talimatını verdiğini, 15 Temmuz gecesi üç tugay komutanını da aradığını belirten Baysar, "Darbeye karşı olduklarını ve herhangi bir faaliyete katılmayacaklarını söylediler. Çakırsöğüt Jandarma Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan'a ise ulaşamadım. Tugay komutanının Ankara'ya gitmek üzere iki taburla birlikte havaalanı istikametine gittiklerini öğrendim. Ardından vali beyi arayıp polisin kontrol noktalarını kapatmalarını ve kimseyi geçirmemelerini söyledim" dedi. Korucuların teklifi ile görev süresini nasıl uzattığını da anlatan Baysar mektubuna şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanım, siz Ramazan'da Cizre'ye geldiğinizde buradaki hizmetlerim ve başarılı çalışmalarımdan dolayı korucular görev süremin uzatılması teklifinde bulunmuştu. Sizler de bana bir yıl daha kalın demiştiniz. Bu vatanıma ve milletime hizmetin göstergesidir." (KENAN BUTAKIN / KARAR)