Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyen Dr. Cenk Yiğiter, Ankara’da 9 Kasım sabahı bazı üniversite öğrencileri ile birlikte gözaltına alınmıştı.

Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre ‘PKK adına faaliyette bulunmak’ suçlamasıyla gözaltına alınan Yiğiter’in Emniyet’teki sorgusu tamamlandı.

Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi tarafından gözaltına alınan Yiğiter’e Emniyet sorgusunda, 2015 ve 2016 yılında yaptığı sosyal medya paylaşımları ile Eğitim-Sen’in KHK ile ihraçlarla ilgili eylemleri dışında herhangi bir soru yöneltilmediği ortaya çıktı.

Habere göre Yiğiter’e yöneltilen sorular şöyle:

- Kendisi ile birlikte gözaltına alınan altı öğrenciyi tanıyıp tanımadığ

- 2015 yılındaki Suruç Katliamı’ndan sonra sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar

- 10 Şubat 2017’de Eğitim-Sen’in KHK ile öğretim üyelerinin ihracına karşı Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde düzenlediği ‘Büyük Cebeci Buluşması’ isimli etkinliğe katılım için sosyal medyadan çağrı yapması ve bu eylemde herkesi KHK ile yapılan ihraçlara karşı direnişe çağırması.

- Öğretim üyesi görevi sürerken kampüste bir sivil polis tarafından yumruklanmasının ardından yaptığı paylaşımlar.

KHK ile ihraç edilmiş, hapis cezasına çarptırılmıştı

Cenk Yiğiter, Barış için Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine imza attıktan sonra Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilmişti.

İhracı sonrası sınava girerek üniversitede öğrenci olmaya hak kazanan Yiğiter için Ankara Üniversitesi Rektörlüğü yönetmelik değişikliği yapmış ve Yiğiter’in öğrenciliğine engel olmuştu.

Yiğiter, son olarak 4 Ekim’de son duruşması görülen davada “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası almış, mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı da vermemişti.