Ailesinin yıllardır Tığcılar Mahallesi Kesçi Sokakta yaşadığını dile getiren 69 yaşındaki Emel Çatır, mahkemenin aldığı karara şaşırdı. Akıl almaz bir karar olduğunu anlatan Emel Çatır, “Benim dışımda herkes burada kedi ve köpek besleyebilecek. Ama ben cezalıyım. Apartmana 750 mesafede kedi ve köpek beslemem yasaklandı. Zaten bu hayvanları sadece ben beslemiyorum komşularım da besliyordu. Olacak iş değil. Ben cezalıyım” dedi.

Mahallenin en eski ailelerinden biri olduklarını ve 21 yıl önce yapılan Sümbül Apartmanında oturduklarını kaydeden Emel Çatır, şimdiye kadar burada kedi ve köpek beslenmesinden kimsenin rahatsız olmadığını ancak apartmana dışarıdan gelen ve bir daire satın alan ailenin apartmana gelmesiyle her şeyin değiştiğini söyledi. Şimdiye kadar kimsenin sesinin çıkmadığını belirten Çatır, şöyle konuştu: “Ne olduysa dışarıdan birinin apartmana gelmesiyle başladı. Bir aile daire aldı buradan. Yönetici oldu. Sürekli bana sataştı herkesi de o kızıştırdı. İllallah ettik. Yok zabıtaydı, orman müdürlüğüydü, kapımı çalmayan insan kalmadı yapma bakma diye. O insan şimdi memleketine gitti”
Emel Çatır’ın kızı Sakarya Doğa ve Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı ve HAYTAP İl Temsilcisi İrem Çatır ise sokak hayvanlarını beslemenin bir vatandaşlık görevi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Annemin yaptığı burada suç değil övgüyle anılacak bir harekettir. Yıllardan beri yaşına rağmen uğraşıyor, didiniyor hayvanları beslemek için her gün pazara gider kilolarca yükü taşır getirir pişirir. Sırf hayvanlar aç kalmasın diye burada kötü bir amaç yok aslında insanlar bunu yanlış algıladı. Ciğer kokusundan rahatsız oldular hayvanların varlığından bağırtısından rahatsız oldular ki kedi ne kadar bağırır bunu siz de bilirsiniz. Kararı onaylamıyorum, hoş görmüyorum. Umarım temizde daha doğru bir kararla mahkeme bize geri döner.”

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren İrem Çatır, sözlerine şöyle devam etti: “Hakimin verdiği karara göre, Sümbül Apartmanının yani annemin oturduğu apartmanın 750 metre civarında kedi ve köpek beslemek yasaklandı. Yani annem bundan men edildi. Annem artık kesinlikle apartmanın 750 metre civarında kedi ve köpek besleyemeyecek. Bu da çok mantıksız. Annemin dışında herkes besleyebilecek sadece annem men edilen. Ben gelip besleyeceğim bu hayvanları zaten komşularımızdan da var besleyen. Onlarda besleyecekler. Nihayetinde bu hayvanlar buradan uzaklaşmayacaklar. Şimdi hakim bu kararı verirken şöyle düşündü zannediyorum. Annem bu hayvanları beslemezse bu hayvanlar bu mahalleden uzaklaşırlar. Mahalle de kedi ve köpekten kurtulmuş olur. Ama böyle bir şey olmayacağı muhakkak. Ben bu mahallede doğdum, çocukluğumdan beri bilirim burayı burada kedi hiçbir zaman eksik olmamıştır.” Mahkeme ayrıca, Emel Çatır’ın evinde beslediği iki kedi için ise “Evlenmesine izin verilen iki kedinin kat maliklerini hayatı ve sağlığı bakımından tehlike oluşturmayacak şekilde serbest bırakılmasına” ifadelerini kullandı.



İHA