Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı "horoz", eski Başbakan Davutoğlu'nun "tavuk" olarak gösteren bir fotomontajı sosyal medyadan paylaştığı için Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanan Hasan Akkaya'nın aldığı ceza, Bölge Adliye Mahkemesinin "Horoz tavuktan üstündür, o halde hakaret yoktur" kararıyla bozuldu.

9 Eylül gazetesinden Umut Karakoyun'un haberine göre, İzmirli Hasan Akkaya, sosyal paylaşım sitesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret içeren bir bir fotoğraf gördü. Fotomontajla yapılan ve Facebook’ta paylaşılan fotoğrafta, bir horozun kafa kısmına Vahdettin'in resmi, tavuk resminin kafa kısmına ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafı yerleştirilmiş, fotoğrafın üst kısmında "Hoş geldin beyim", alt kısmında ise "Hoş bulduk sümüklü Mustafa" yazısına yer verilmişti.

AKKAYA ÖNCE CEZA ALDI

Fotoğrafı alarak, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a uyarlayan Akkaya hakkında kamu davası açıldı. 2015 yılında yapılan paylaşımlardan dolayı ilk önce Karşıyaka 7. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkan Hasan Akkaya, Ahmet Davutoğlu’na hakaret iddiasıyla yargılandı. Bu davadan beraat eden Akkaya hakkında aynı paylaşımdan dolayı bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten dava açıldı. Bu kez Karşıyaka 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Akkaya ceza aldı. Mahkeme, sanığın Cumhurbaşkanına hakaret suçunu "sabit" bularak, TCK’nın 299/1 maddesi gereğince suçun işleniş şekli de dikkate alınarak, Akkaya’ya önce 1 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. Ardından bu ceza sanığın yargılama süresindeki davranışları göz önüne alınarak, 1/6 oranında indirildi ve 10 ay hapis cezasına çevrildi. Daha sonra bu ceza, 6 bin liralık paraya dönüştürüldü.

SONRA O KARARA İTİRAZ ETTİ

9 Eylül gazetesinin gündeme taşıdığı haberin ardından, Karşıyaka 1. Asliye Ceza Mahkemesinin kararını İzmir Bölge Adliye Mahkemesine taşıyan Akkaya, bu kez beraat etti.

Akkaya'nın Avukatı Sinan Alabay da, mahkemede yaptığı savunmada Cumhurbaşkanına hakaretin söz konusu olmadığını belirterek, “Eğer burada bir aşağılanma varsa, o da horozun ayağını öpen konumundaki tavuk olarak gösterilen Ahmet Davutoğlu'na yönelik olabilir. Bu karikatürde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, herhangi bir şekilde tahkir edilmemiştir. Zaten Erdoğan da 15 Temmuz'dan sonra kendisine yönelik hakaret olayları ile ilgili şikayetten vazgeçtiğini açıklamıştı” dedi.

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ: HOROZ TAVUKTAN ÜSTÜNDÜR O HALDE HAKARET YOKTUR

2. Ceza Dairesi, sanığın savunmasını aldıktan sonra, kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, horozun üstünlük özelliğine sahip olduğuna hükmederek, Cumhurbaşkanına hakaret suçunun oluşmadığına karar verdi.

Kararın en çok dikkat çeken bölümünde yer alan ifadeler şu şekilde: “Bahse konu paylaşımın değerlendirilmesinde, karikatürize edilmiş paylaşımda Cumhurbaşkanının yüzünün yer aldığı kısmın, horozun başına monte edilmiş olduğu görülse de, herhangi bir hakaret unsuru içermediği, fotoğrafta orta zeka düzeyindeki bir şahsın algılamasında, horoz figürünün üstünlük ve diğer tavuk tarafından saygı duyulan ve itaat edilen pozisyonda olduğu, bu haliyle Cumhurbaşkanına hakaret suçunun unsurları itibariyle oluşmadığı tüm dosya içeriğinden anlaşılmş olmakta.”