Volkan D., ile Ayla D., 2006 yılında evlendi. Çiftin bu evlilikten iki çocuğu dünyaya geldi. Ayla D.,’nin iddiasına göre eşi Volkan D. 2016 yılından itibaren H.B. isimli kadınla ilişki yaşamaya başlayarak evi terk etti. 

Genç kadın bunun üzerine Ankara 4. Aile Mahkemesi’ne başvurarak “evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle” boşanma davası açtı. Davanın ön inceleme duruşması 21 Şubat’ta yapıldı. Hâkim Dursun Genel, kadına 500 TL, ortak çocukların her birine 500’er TL tedbir nafakası bağlanmasına karar verdi. 

ÖDERSE KALKACAK

Davanın ikinci duruşması 6 Temmuz’da yapıldı. Davalı taraf mahkemenin verdiği nafaka kararından haberdar oldu. Ancak aradan geçen süreye rağmen Volkan D. hükmedilen tedbir nafakalarını ödemedi. 14 Eylül’de yapılan üçüncü duruşmada ise Ayla D.’nin avukatı mahkemenin bağladığı tedbir mahiyetli nafakaların ödenmediğini belirtti. 

Bunun üzerine mahkeme tedbir nafakasının ihtiyati tedbir mahiyetinde olduğuna dikkat çekerek, “Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun 398. maddesinde ihtiyati tedbir kararının uygulanmasına ilişkin emre uymayan veya tedbir kararına aykırı hareket eden kimsenin bir aydan 6 aya kadar disiplin hapsi ile cezalandırılacağı, görevli ve yetkili mahkemenin de davanın görüldüğü yer mahkemesi olduğu açıkça belirtilmiştir” tespitinde bulunuldu.

Mahkeme yaptığı bu tespitinin ardından davalı kocanın ihtiyati tedbire muhalefet ettiği anlaşıldığı gerekçesiyle 2 ay disiplin hapsi cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.

Mahkeme kararı, infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Kararda nafakanın ödenmesi halinde hapis cezasının kaldırılacağı uyarısı da yapıldı. (Mesut Hasan Benli / Hürriyet)