BEBEK İÇİN PASAPORT GÜNDEME GELMEDİ

En küçüğü 9 aylık olan 3 çocuk sahibi Can Ailesi, ünlü bir tatil sitesinin Roma turu tatil paketinden satın almaya karar verdi. 3 gecelik tatil turu 17-20 Haziran 2016 tarihlerini kapsıyordu. Can Ailesi, Ankara’da bulunan SCT Ankara Tur. Org. İç ve Dış. Tic. Ltd. Şti isimli acente ile temasa geçti. Acente görevlisi, tatilde katılacak Can çifti ile 2 çocuklarına ait pasaportları talep etti. Pasaport örnekleri acenteye iletildi. Tatile çıkmaya 2 gün kala, 5 bilet Can Ailesi'ne ulaştırıldı. Bu süreçte Can Ailesi 9 aylık bebekleri Defne Deva için pasaport çıkarılmasına ilişkin bir girişimde bulunması, acente görevlisi de bu konuda bir uyarıda bulunmadı.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Can Ailesi 3 çocukları ile 17 Haziran sabahı Ankara’dan yola çıktı. Sabiha Gökçen Havalimanına zamanında varan aile, tura katılacak diğer 2 aile ile buluştu. Uçağın kalkış zamanı yaklaştığında bilet kontrolü esnasında, havayolu şirketi çalışanı, Defne Deva’nın da pasaportunun olması gerektiği, aksi taktirde uçamayacağı kaydetti.

Can Ailesi, 9 aylık bebeğin pasaportu olmadığı için, Ankara'ya geri döndü.

ROMA’YA GİTMEK YERİNE ANKARA’YA DÖNDÜLER!

Murat Can’ın eşi Nurgül Arslan Can hemen, temasta oldukları acente personelini aradı. Telefonun mikrofonu açık olduğu için konuşmaları, diğer iki ailenin üyeleri de duydu. Nurgül Arslan Can, bebeğin pasaportu olmadığı için uçuşa izin verilmediğini belirtince acente çalışanının yanıtı “Eyvah, bebek Defne Deva için pasaport gerekli olduğunu atlamışım” oldu. Uçağın kalkış zamanı yaklaşırken, diğer 2 aile uçağa bindi ancak Can Ailesi, geldikleri gibi Ankara’ya geri döndü.

MADDİ MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ

Nurgül Arlan Can, konuyu Aralık 2016’da yargıya taşıdı. Ankara 12. Tüketici Mahkemesinde açılan tazminat talepli dava, SCT Ankara Tur. ve ünlü tatil sitesinin bağlı olduğu Ö. Otelcilik Turizm ve Tic. AŞ’ye karşı açıldı. Dava dilekçesinde, tatil paketi için ödenen 5230 TL ve yolda harcadıkları 150’nin yanı sıra 10 bin TL manevi tazminat ödenmesi talep edildi.

‘KUSUR, DAVACILARA AİT’

Davalı şirketler adına yapılan savunmalarda özetle “Pasaport çıkarılması şirketin sorumluluğu altında değil. Kendi kusurları sonucu, bebeğe pasaport çıkarmadılar. 10 bin TL’lik manevi tazminat talebi fahiş miktarda.Hak etmediğini düşündüğümüz bir kazanç elde etmek istiyorlar” denildi.

ÖDENEN PARANIN İADESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme, tarafların savunma ve delillerini topladıktan sonra kararını verdi. Mahkeme, geçen Ekim ayında verdiği kararda, davacı Nurgül Arslan Can’a, tur paketi için ödediği 5 bin 230 TL’nin yasal faizi ile ödenmesine hükmetti. Mahkeme, manevi tazminat talebini ise “Manevi tazminat koşulları oluşmadı” diyerek geri çevirdi. Av. Murat Can, manevi tazminatın reddi yönündeki kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesine taşıdı. 5 Kasım tarihli istinaf dilekçesinde, “Şahsiyet haklarımız ağır biçimde zedelendi” denildi. İstinaf dilekçesinde, 150 TL’lik yol giderinin de ödenmesi talep edildi.