Danimarka’nın Kolding kenti tutukevinde 11 Ocak 2011’de 10 gardiyan, yüzüstü yatırıp ayak bileklerini arkadan bağladıkları Türk genci Ekrem Şahin’e (23) işkence yaptı. İşkencede durumu ağırlaşan Ekrem Şahin kaldırıldığı hastanede üç gün sonra öldü.  Gardiyanları suçsuz bulan Danimarka makamları, ölüme ‘aşırı sinirlenme sonucu oluşan stres’in yol açtığı iddiasıyla dosyayı kapattı. Gencin annesi Nermin Kalkan ise kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için 7 yıldır verdiği mücadele sonunda, otopside alıkonulan oğlunun kalp ve beyin dokularını polisten almayı başardı.

Yüreği dayanmadı

Güneydoğu Jutland Polisi’nden önceki gün oğlu Ekrem Şahin’in doku numunelerini bir karton kutuda alan Nermin Kalkan, kızı Melisa Kalkan ve eski kayınbiraderi Yusuf Şahin ile Kopenhag Kastrup Havalimanı’na gittiğinde, Türk Büyükelçiliği görevlisi Selçuk Özcan tarafından karşılandı. Dokuları taşımaya yüreğinin el vermediğini belirten acılı anne, oğlunun doku numunelerini amcası Yusuf Şahin’in Türkiye’ye götürerek Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na teslim edeceğini belirtti. Ekrem Şahin’in cenazesi memleketi Sivas Şarkışla’da toprağa verilmeden önce İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda otopsi yapılması istenmiş, ancak kurum yetkilileri gencin kalp ve beyin dokuları olmadığı gerekçesiyle otopsi raporunu tamamlama imkanı bulamamıştı.

Dosya yeniden açıldı

Türkiye’de savcıların ve dosyaya bakan kişilerin değişmesi nedeniyle dosyanın kapatıldığını anlatan anne Nermin Kalkan, geçtiğimiz mart ayında İstanbul’a gelip Bakırköy Savcılığı’yla görüştüğünü belirtti. Yurtdışı Türkler Başkanlığı’ndan uzman memur Dilek Akdenizli Kocagül’ün bir yıl önce karşısına çıkmasının kendisi için büyük bir şans olduğunu söyleyen Kalkan, onun ve Kopenhag Türk Büyükelçiliği’nin üstün çabaları sonucu dosyanın yeniden açılmasıyla bu sonuca ulaştığını vurguladı.

‘Gerçek ortaya çıkarılsın’

Türkiye’deki Adalet Bakanlığı’nın olayın aydınlatılması için Danimarka’daki Adalet Bakanlığı’na iki kez mektup yazdığını belirten anne Nermin Kalkan, “Ama Danimarkalılar işbirliğini kabul etmedi. Sadece bana ‘Ailesi Ekrem Şahin’in dokularını isterse verebiliriz’ cevabı verildi” dedi. Oğlunun gardiyanlar tarafından dövülmesi sonucu kalbinin durmasıyla öldüğünü, olaydan 25 dakika sonra ambulans çağrıldığını belirten anne, “Amacım gerçekleri aramak ve adaletin yerini bulması” diye konuştu.  

‘Yalan söylediler’

Nermin Kalkan oğlu Ekrem Şahin’in ölümü sonrası ülkenin üçüncü büyük kenti Odense’deki hastanede otopsiyi yapan doktorun ‘oğlunun herhangi bir organına dokunulmayacağı’ sözü verdiğini, hatta kendilerine alay eder gibi buna dair rapor verildiğini söyledi. Kalkan, “Ama sonra Türkiye’deki doktorların oğlumun kalp ve beyin dokuları olmadığını tespit etmeleri beni şoke etti” dedi. Danimarkalı adli tıp doktorlarının gözünün içine baka baka yalan söylediklerini belirten anne, “Bunu onlara bildirdiğimde, Danimarka otopsi yasasına göre böyle durumlarda vücuttan dokuları alıp muhafaza etme hakları bulunduğunu söylediler” diye konuştu. 

Kaynak: İrfan Kurtulmuş / Milliyet