Rüzgar Çetin'e verilen cezanın gerekçesi açıklandıİstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Rüzgür Çetin'e verdiği ve oy çokluğu ile aldığı 6 yıl 3 ay hapis ceza kararının gerekçesi 15 sayfayı buldu.  

 Mahkemenin gerekçeli kararında, Çetin'in alkol muayenesinin 1 saat 4 dakika sonra yapıldığı belirtilerek, "Alkol düzeyinin 1 saatte ortalama 0,15 promil gram azaldığının tıbben belirlendiği bu sebeple kaza anında alkol oranının 107 promil civarında olduğu" belirtildi. 

“ALKOL ORANI GÜVENLİ SÜRÜŞÜ ETKİLEDİ”

1.00 promilden yüksek alkol oranının güvenli sürüş yeteneğini kaybettirebileceğine vurgu yapılan kararda, “Sanığın kaza anındaki alkol oranı bu veriler ışığında 1.00 promil üzerinde olduğundan güvenli bir şekilde araç kullanılamayacağı değerlendirilmiştir” denildi.

“ARAÇ KULLANACAK DURUMDA DEĞİLDİ”

Gerekçeli kararda Rüzgar Çetin’in alkollü olduğu ve aracı kullanabilecek durumda olmamasına rağmen hız limitini aştığı belirtilerek, direksiyon hakimiyetine de gerekli özeni göstermediğinden şerit ihlali yaptığı anlatıldı.

“ŞOFÖRLÜK YETENEĞİNE GÜVENDİ”

Yaptığı kaza sonrası bir kişinin ölümüne bir kişinin de hayati tehlike geçirerek yaralanmasına sebep olduğu anlatılan kararda, “Önündeki aracı sollamak için aniden orta şeride geçtiği öngördüğü halde kendi tecrübesine, şoförlük yeteneklerine, orta şeridin boş olduğu ihtimaline güvenerek, böylelikle sanığın objektif dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ederek ön gördüğü ancak istemediği neticeye neden olduğu, eylemni bilinçli taksirle gerçekleştirdiği kanaatine varılmıştır” denildi.

“KEMER TAKSALAR DA SONUÇ DEĞİŞMEZ

”Kararda, kazada yaralanan polis memuru Emre Tetik’in şikayetinden vazgeçmiş olmasına rağmen, mağdurun hayati tehlike geçirecek şekilde yaralandığı için davanın düşürülmediği belirtildi. Çetin’in avukatları tarafından sıkça dile getirilen “Polislerin kemer takmaması” durumuna da değinilen kararda, polislerin kemer takmış olsalar bile bunun Çetin’in kusurlu olmasını değiştirmeyeceği anlatıldı.

MAĞDUR OLMAMASI İÇİN TAHLİYE EDİLDİ

Tutukluluk yönünden yapılan değerlendirmenin yapıldığı bölümde ise, “Sanığın 8 ayı aşkın süredir bu suçla ilgili olarak mahkememizde tutuklu olduğu, tutuklamanın bir tedbir olup, cezalandırma aracı olarak kullanılmaması gerektiğini evrensel hukuk ilkelerinin gereği olduğu, sanığın kaçma ve saklanma şüphesini oluşturan somut olguların bulunmaması, delillerin tamamen toplanarak hükmün kurulmuş olması, verilen ceza miktarı ile tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alınarak tutukluluk halinin devamının orantılılık ilkesine aykırı olduğu..” değerlendirmesi yapıldı.

Öte yandan Çetin’in verilen cezanın 5 ay 15 gününü cezaevinde geçireceği anlatılan kararda, “Tutukluluk halinin devamının mağduriyete sebebiyet vereceğinin açık olması nedenleriyle sanığın tahliyesine karar verilmiştir” denildi.   

MAHKEME BAŞKANI; 15 YIL HAPİS VERİLMELİ

Gerekçeli kararda mahkeme başkanı Erdoğan Şimşek’in, karara koyduğu muhalefet şerhinin gerekçelerine de yer verildi. Başkan Şimşek, polis aracının beyaz ve siren sistemi olması sebebiyle trafikte kolaylıkla fark edilir olduğuna dikkat çekerek, “Ceza tayin edilirken temel cezanın 10 yıl olarak tayin edilmesi. Yarı oranında artırım yapılarak sanığın 15 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiği hukuki ve vicdani kanının da bu yönde oluştuğu gerekçeleri ile çoğunluk görüşüne aksi düşünmekteyim” dedi. 

DAMLA GÜLER/hürriyet.com.tr