Temyiz edilen davada son sözü söyleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, işyerinde üst düzey yönetici konumda çalışan işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretinin ödenmesi durumunda, ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanamayacağının altını çizdi.

Kararda, şantiye şefi olarak çalışan işçinin görev ve pozisyonu gereği günlük çalışma saatlerinin kendisi tarafından belirlendiğinin kabulü gerektiği gerekçesiyle mahkeme kararını bozdu.

İstanbul Bakırköy 13. İş Mahkemesi'ne müracaat eden bir kişi iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini öne sürerek, kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti.

Mahkemede savunma yapan davalı işveren avukatı ise davacının haklı neden olmaksızın istifa ederek iş sözleşmesini sonlandırdığını, dava konusu alacaklara hak kazanılmadığını beyanla davanın reddini istedi.

Toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporu kapsamında kararını açıklayan Bakırköy 13. İş Mahkemesi, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı avukatı temyiz etti.

"Yönetici fazla çalışma ücreti talep edemez"

Dava dosyasını yeniden değerlendiren Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, işyerinde üst düzey yönetici konumda çalışan işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretinin ödenmesi durumunda ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazanamayacağına hükmetti.

Kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Somut olayda, davacının, davalıya ait işyerinde şantiye şefi olarak çalıştığı sabit olup, görev ve pozisyonu gereği günlük çalışma saatlerinin kendisi tarafından belirlendiğinin kabulü gereklidir. Bu halde, fazla çalışma ücreti alacağının reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına karar verilmiştir."