KAYSERİ (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Eskiden 3 daireye bir otopark gösterme zorunluluğu vardı. Şimdi herkes plan yaparken 1 daireye 1 otoparkı göstermek zorunda." dedi.

Bakan Özhaseki, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile TOKİ iş birliğinde yapımı gerçekleştirilen 834 konutun, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi'deki kura törenine katıldı.

Program öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özhaseki, Yeni Otopark Yönetmeliği ile ilgili bir soru üzerine, binalarını otoparka dönüştürmek isteyen vatandaşlara sağlanacak kolaylıklara değindi.

İki komşu binanın otopark konusunda anlaşması durumunda plan tadilatı süresinin çok kısa olacağına dikkati çeken Özhaseki, "Mevcutlar eski haliyle devam ederken bir taraftan da onlara sağlanmış olan iyileştirmeye yönelik birtakım haklar var. Mesela iki komşu bina yan yana gelip bahçe mesafeleri içerisinde kalan yerlerde otopark yapabilecekler veya eski bir binayı yıkıp plan tadilatına ihtiyaç kalmaksızın (elbetteki ruhsatlarını alacaklar, gerekli şartları yerine getirecekler) işlemlerini halledecekler. Yani plan tadilatı dediğimiz, ilçe ve büyükşehir belediyelerimizle yapılan ve yaklaşık 1 yıl süren plan tadilatı ile uğraşmayacaklar. Uygun şartları sağladığında kendiliğinden binalarını otoparka çevirebilecekler. Bu otoparkı açık da yapabilirler kapalı da yapabilirler. Hiçbir mahsuru yok. Bunu dünyanın bir çok yerinde görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Özhaseki, bu dönüşümün özellikle iş merkezlerinin yoğun olduğu yerlerde yapılmasının önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde işe yarayacak bir formül. Cadde üzerinde bir dizi iş yeri varken eğer birisi orada eskimiş binasını yıkıp katlı otoparka çevirip, bildiğimiz asansör sistemi ile çok rahat hepsini kullanabilecek. Asıl devrim niteliğinde olan tedbirler yeni yapılacak olan binalarda. Eskiden 3 daireye bir otopark gösterme zorunluluğu vardı. Şimdi herkes plan yaparken 1 daireye 1 otoparkı göstermek zorunda. Eskiden otopark yeri yok diye belediyeye başvurursa belediye bunu paraya çeviriyordu. Paraya çevrildiği zaman, güya otopark hesabında toplanıyor, daha sonra bu hesap üzerinden otopark yapımında kullanılıyordu. Bu sistemin işlemediğini de gördük. Çünkü belediye daraldığında bu parayı alıp başka yerlere kullanıyor. O zaman otopark hesabındaki para da gidiyor. İlçeler bazen büyükşehire aktarıyor, büyükşehir bazen o ilçeye gerektiği kadar otopark yapmıyor. Bütün bu aksaklıkları zaman içerisinde gördüğümüz için otopark zorunluluğu geldi, paraya çevirme olmayacak."