ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, "Son dönemlerde Alman makamlarıyla yaptığımız temaslar neticesinde, Almanya'nın gerek PKK gerekse FETÖ'ye karşı daha ciddiyetle ve sorumlulukla hareket etmeye başladığına dair bazı emareler görüyoruz. Bir kere bunu memnuniyetle karşıladığımızı ifade edelim ama bunu yeterli görmüyoruz." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk-Amerikan ilişkilerinde sorun olmaya devam etmesinin kabul edilebilir bir şey olmadığını belirtti.

Hakkında tutuklama kararı bulunan, Türkiye'de mahkemeleri devam eden ABD'deki suçluların Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini dile getiren Kalın, böylece bu sorunun Türk-Amerikan ilişkileri arasında bir pürüz olmaktan çıkacağını ifade etti.

Kalın, şu ana kadar ne Obama yönetiminden ne Trump yönetiminden bu yönde kararlı, güçlü bir duruş göremediklerini ifade ederek, "Bu konudaki taleplerimizi yine hukuk çerçevesinde iletmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

ABD'deki davalar sonucunda Türk bankalarına yönelik bir ceza çıkması durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağına ilişkin soru üzerine Kalın, bu konuda geçmişte çeşitli örnekler yaşandığını hatırlattı.

Bazı Avrupa bankalarıyla ilgili birtakım davalar olduğunu, bazılarıyla dava öncesi anlaşmalar yapıldığını anımsatan Kalın, "Hukuki süreci hep birlikte izleyelim. Halkbank bu konuda iyi bir avukatlar ekibi oluşturdu. Arkadaşlar çalışıyorlar. Hukuki davanın gerçekten hukuki bir zemine oturduğunu bir görelim, bakalım iddialar nedir? Buna karşı Halkbank'ın vereceği cevaplar, savunma avukat takımının vereceği cevaplar, bütün bunları bir görelim ondan sonra gerekli adımlar atılacaktır elbette." ifadelerini kullandı.

Kalın, şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası hukuka aykırı bir işlem yapmamıştır. Kendi ulusal çıkarları çerçevesinde şeffaf bir şekilde bu çalışmaları o yıllarda yürütmüştür. Şimdi bu konuların böyle tekrar gündeme getirilmesi, 17/25'te FETÖ savcılarının Türkiye'de yapamadığı, başaramadığı şeyi New York üzerinden hayata geçirmesini de herhalde hepimiz açık ve net bir şekilde görüyoruz."

- "Sahadaki gelişmelerle şekillenecek"

Bir gazetecinin, "Olası Afrin operasyonu için hazırlıklar hangi aşamada, bir tarih verilebilir mi?" şeklindeki soruyu yanıtlarken Kalın, çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulmasını öngören Astana Anlaşması kapsamında Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktasının sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

Şu anda üçünün tamamlandığını ve çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Kalın, Türk askerinin bölgede gözlemci olarak bulunduğunu ve İdlib'deki kritik durumun yakından takip edildiğini aktardı.

Afrin'deki son duruma ilişkin olarak da Kalın, "Afrin'le ilgili Türkiye'ye dönük tehditler olduğunda zaten Türk Silahlı Kuvvetlerimiz anında sınırdan cevap vermektedir. Bunun ilerisinde bir tehditle karşı karşıya kaldığımızda, bir tehdit değerlendirmesi yaptığımızda Türkiye Cumhuriyeti olarak orada da gerekli adımı, kimseye danışmadan, kendi milli imkan ve kabiliyetlerimiz çerçevesinde atarız. Bu bir takvim vermekten ziyade sahadaki gelişmelerle şekillenecek, tebellür edecek bir konudur." değerlendirmesini yaptı.

Kalın, FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün yakalanması ve Almanya'daki 9 bine yakın FETÖ'cü firarinin iadelerine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Son dönemlerde Alman makamlarıyla yaptığımız temaslar neticesinde, Almanya'nın gerek PKK gerekse FETÖ'ye karşı daha ciddiyetle ve sorumlulukla hareket etmeye başladığına dair bazı emareler görüyoruz. Bir kere bunu memnuniyetle karşıladığımızı ifade edelim ama bunu yeterli görmüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Alman Cumhurbaşkanı ardından Şansölye ile yaptığı telefon görüşmelerinde bu konular da etraflı bir şekilde ele alındı. Adil Öksüz konusu telefon görüşmesinde gündeme geldi. Sayın Merkel de bu konuda, bu kişinin Almanya'da bulunup bulunmadığına dair, çünkü hakkında kırmızı bülten de çıktı, derhal çalışma başlatacaklarını geçen hafta ifade ettiler. Şu ana kadar bize ulaşmış yeni bir bilgi yok ama biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rıza Sarraf'ın Türkiye'de yargılanmasına ilişkin bir soru üzerine, "New York'taki dava sürecini bir görelim. Kendine göre bir anlaşma yapmış, itirafçı olmuş. Sonuçları ne olacak, nereye gidecek onu bir görelim. Tablo netleştikten sonra onunla ilgili bir değerlendirme yapmak daha isabetli olur." şeklinde konuştu.

(Bitti)