TBMM (AA) - Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Filistin'de ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasının ardından çıkan olaylarda direnişin sembolü olan Fevzi el-Cuneydi ile babası Muhammed el-Cuneydi'yi Mecliste kabul etti.

Turan, kabulde yaptığı konuşmada, bir kare fotoğrafla dünya gündemine oturan, onlarca İsrail askerinin arasında gözleri bağlanarak dünyanın, Filistin davası ve Kudüs meselesinde gözünün açılmasına vesile olan Fevzi el-Cuneydi ve babasının, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun misafiri olarak Türkiye'ye geldiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın da Cuneydi'yi kabul ettiğini anımsatan Turan, Dostluk Grubu olarak Cuneydi ve babasını ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Hasan Turan, Filistin davasının bütün Müslümanların haklı davası olduğunu vurguladı.

"Bir kare fotoğraf bazen onlarca cilt kitaptan daha fazlasını anlatır." diyen Turan, Cuneydi'nin fotoğrafının da Filistinlilerin yüzyıldır çektiği çileyi bir kare ile bütün dünyaya en güçlü şekilde anlattığını bildirdi. AK Parti'li Turan, "Arzumuz, isteğimiz bu fotoğraf karelerinin ortadan kalkması ve Filistin davasının zaferle sonuçlanması. Fevzi el-Cuneydi; Fevzi ismiyle, sembolleşen fotoğrafıyla bir yıldız, Cuneydi ismiyle de Filistin'in küçük askeri olduğunu bizlere gösterdi." dedi.

Turan, başta Kudüs olmak üzere, Filistin topraklarının özgürlüğüne kavuşup asli hüviyetine geri dönmesini istediklerine değinerek, Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu olarak her zaman haklı Filistin davasının yanında olduklarını ifade etti.

Cuneydi'nin, isminde olduğu gibi bugün Filistin'in küçük askeri, gelecekte ise büyük komutanı ve lideri olacağını belirten Turan, "Filistin davasının zaferle sonuçlanacağını Fevzi'nin şahsında bir defa daha hissetmiş olduk. Burası aynı zamanda onların Meclisidir, bizler de aynı zamanda onların milletvekilleriyiz." dedi.

- "Fotoğraf, İsrail'in gerçek yüzünü dünyaya gösterdi"

Fevzi el-Cuneydi, her zaman Filistin davasının yanında durdukları için Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleri ve Türkiye halkına teşekkür etti.

Erdoğan'ın, kendisinin o fotoğrafını dünyaya tanıtarak, aslında davalarını ve işgalci İsrail askerlerinin kendilerine uyguladığı zulmü bütün dünyaya tanıttığını belirten Cuneydi, "İşgalci İsrail sadece topraklarımızı ve vatanımızı işgal etmedi, Filistinli çocukların haklarını da engelledi, işgal etti." diye konuştu.

Cuneydi, fotoğrafının, İsrail'in gerçek yüzünü dünyaya gösterdiğine dikkati çekti.

İsrail'in uyguladığı zulümler ve baskılardan dolayı ebedi başkentleri Kudüs'e ve ilk kıbleleri Mescid-i Aksa'ya bile gidemediklerini, orada namazlarını kılamadıklarını vurgulayan Cuneydi, Filistin topraklarının kendi toprakları ve Kudüs'ün de bir bütün olarak başkentleri olduğunu bildirdi.

Fevzi el-Cuneydi, Filistin'de normal haklarını bile kullanamadıklarını, okullarına gidemediklerini belirterek, İsrail'in güçlü silahlarını uluslararası hukuku gözetmeden, çocuk-kadın ayrımı yapmadan herkese karşı kullandığına işaret etti.

"Filistin davasına sahip çıkmanızı rica ediyorum. Çünkü Filistin davası sadece bizim değil, aynı zamanda sizin, bütün İslam aleminin davasıdır." diyen Cuneydi, Türkiye'nin Filistin davasındaki onurlu duruşunu yakından takip ettiklerini ve bu duruşun kendilerine güç verdiğini kaydetti.

Fevzi el-Cuneydi'nin babası Muhammed el-Cuneydi de kendilerini kabul eden Dostluk Grubuna teşekkür etti ve "Allah bizi yakında Kudüs'te buluştursun inşallah." diye konuştu.

Esenler Belediye Başkanı Göksu ise "Cenabıhak, hepimize Filistin'in özgürlüğünü göstersin, özgür Kudüs'ü göstersin." ifadesini kullandı.

Kabulde, Dostluk Grubu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati ile Genel Sekreter ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de hazır bulundu.

Türkiye-Filistin Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Turan ve üye milletvekilleri ile Cuneydi, daha sonra birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.