TRABZON (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mısır'da camiye yönelik saldırıyı lanetleyerek, "Bunun İslamiyet ile bir ilgisi yoktur. Bunun herhangi bir dinle herhangi bir inançla bir ilgisi yoktur. Bunlar birilerinin paralı taşeronu olmuş, kime ve neye hizmet ettiğini bilmeyen, insanlıkla sadece şekil itibarıyla benzerliği olan yaratıklardır." dedi.

Bakan Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte katıldığı AK Parti Düzköy 6. Olağan İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrenin hayırlı olması temennisinde bulunarak, salondakilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını iletti.

Mısır'da camiye yönelik saldırıya değinen Soylu, şu değerlendirmede bulundu:

"Dün aldığımız acı bir haber maalesef hepimizin içini kabartmıştır. Mısır'da Ariş kentinde cuma namazında bir camide gerçekleştirilen bombalı saldırı sonucu yaklaşık 235 kişi hayatını kaybetti. 3 gün önce Nijerya'da yine bir camiye saldırı oldu. Bu saldırıyı yapanları şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz, şehit olanların hepsine Cenabı Allah'tan rahmet diliyorum. Dün kıymetli Başbakanımız da ifade ettiler. Bunun İslamiyet ile bir ilgisi yoktur. Bunun herhangi bir dinle herhangi bir inançla bir ilgisi yoktur. Bunlar birilerinin paralı taşeronu olmuş, kime ve neye hizmet ettiğini bilmeyen, insanlıkla sadece şekil itibarıyla benzerliği olan yaratıklardır."

Bakan Soylu, bunların benzerleriyle 40 yıldır uğraştıklarını belirterek, "İşte bugün el altından, hatta artık el üstünden terörü destekleyen batının görmediği, anlamadığı da budur. PKK'lı teröristle YPG'li, PYD'li teröristle DEAŞ'lı teröristle Avrupa'nın göbeğinde eylem yapan, adı sanı değişik teröristlerin birbirinden farkı yoktur." ifadesini kullandı.

Dünyaya terörün dininin, milliyetinin olmadığını defalarca anlattıklarına dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Ama bir senaryo içerisinde bulunan batı, kendi ürettiği bir canavarı bize addetmek için elinden gelen bütün her şeyi ortaya koydu ama öyle bir fotoğraf gördük ki şimdi, hepimiz Rakka'da öyle bir fotoğraf gördük ki hepimiz öyle bir fotoğrafa şahit olduk ki hepimiz öyle bir fotoğrafı hep birlikte bütün dünyada gördük ki anladık ki bu yapılanların hepsi esas itibarıyla Ortadoğu başta olmak üzere coğrafyamızı kana bulayabilmek, istikrarsızlığa taşıyabilmek ve bu ülkeyi ve etrafımızdaki coğrafyayı istedikleri gibi yönetmeyi sağlayabilmek için bir oyunun, tezgahın yine aynı kişiler tarafından planlandığını hep beraber gördük. PYD bunlarla ilişkili, PKK bunlarla ilişkili, YPG bunlarla ilişkili. Rakka'ya giriyorlar, DEAŞ ile PYD'yi el sıkıştırıyorlar ve dünyanın gözü önünde bir kirli oyunun, ittifakın herkes tarafından anlaşılmasına hiçbir şekilde duyarlılık göstermeden, umursamadan bu tezgahı ortaya koyuyorlar."

- "DEAŞ'ı inşa ettiler"

Soylu, çok önemli bir süreç gerçekleştirildiğine işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Bugün Türkiye'nin aslında bu süreçte ne ifade ettiğini, ne ortaya koyduğunu, demokrasiye sahip çıkmakla etrafındaki coğrafyanın huzuruna, barışına sahip çıkmakla, kendi sınırları içerisinde dik ve ayakta durmakla, kendi liderine sahip çıkmakla aslında nasıl bir dava yürüttüğünü bir kez daha hep birlikte anlıyoruz. Bizi DEAŞ'a yamamaya çalışanlar aslında DEAŞ'ı inşa ettiler ve burada PYD ile DEAŞ arasında bir organizasyon oluşturdular, ondan sonra da dönüp dünyanın gözüne baka baka 'Şimdilik biz bu senaryoyu bitiriyoruz.' diye bir oyunun altına imza attılar. Bu çok ve açık nettir. Bilin ki DEAŞ'la PKK ve PYD arasında bu ilişkiyi kuranlar Türkiye'de bir taraftan 27 Nisan e-bildirisini, bir taraftan Gezi olaylarını, bir taraftan 17-25 Aralık darbesini, bir taraftan 6-7 Ekim olaylarını, bir taraftan da 15 Temmuz darbe girişimini ortaya koyan iradenin tam kendisidir ve aynısıdır. Bizim bunlara cevabımız çok net ve açıktır."

Soylu, kongrelerin önemine dikkati çekerek, AK Parti'nin politikasını bu kongrelerin belirlediğini bildirdi.

AK Parti kadrolarının da önemine işaret eden Soylu, 16 Nisan'da bu ülkenin bir karar verdiğini belirtti.

- "Hani o çok gelişmiş siyasi hayatları, hadi anlaşın, görelim"

Soylu, 16 Nisan sürecinde Almanya'nın tutumunu eleştirerek, şu görüşlere yer verdi:

"16 Nisan tartışmaları yapılırken bu ülkede bizi Almanya ile örnek gösterdiler. Kaç ay oldu Almanya'da seçim olalı? Hükümet kuramıyorlar. Ne yapacakları belli değil, nasıl adım atacakları belli değil, alın şimdi koalisyonu başınıza çalın. O Almanya da bize oradan 16 Nisan'a müdahale etti. Hani o çok gelişmiş demokrasileri, hani o çok gelişmiş siyasi hayatları, hadi anlaşın, görelim. Niye anlaşamıyorsunuz? Sizin bizim gibi yanınızda Suriye mi var? Sizin bizim gibi yanınızda Irak mı var? Siz bizim gibi PKK, DEAŞ, FETÖ ile mi uğraşıyorsunuz? Tam tersi Türkiye'nin ne kadar düşmanı varsa hepsini Almanya'nın içerisinde kendiniz barındırıyorsunuz. Cenabı Allah'ın tokadı vardır. O tokadı da böyle yiyorsunuz işte, bu kadar basit."

Soylu, kongrelerin 2019'a hazırlık için de önemli olduğunu vurgulayarak, çok fazla çalışılması ve gayret gösterilmesini istedi.

AK Parti'nin hedefleri olduğunu vurgulayan Soylu, "Bizi hedeflerimizden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. 2023, 2053, 2071, bu hedeflerle buluşmalıyız. Onlar istiyorlar ki eski Türkiye olsun." ifadesini kullandı.

Soylu, Türkiye'nin bambaşka bir tablo ortaya koyduğunu belirterek, "Esas itibarıyla çekemedikleri budur. Bu kongrelerden çıkartacağımız iradeyle aynı anlayışı sergileyeceğiz." dedi.

Partililere teşekkür eden Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Başbakan Yıldırım ile birlikte adım adım Türkiye'nin menfaatine, geleceğine ve hedeflerine ulaşmak için gayret gösterdiklerini söyledi.

Soylu, işin burada bitmiş olmadığını, önlerinde 2019 seçimleri olduğunu anımsatarak, daha çok çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin ilerlemesini istemeyenlerin, Türkiye'nin üzerine abandığını belirten Soylu, bunların, milletin iradesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği sayesinde başarıya ulaşamadığına işaret etti.

Bakan Soylu, Türkiye'nin birinci çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5 büyüdüğünü ve büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, Diyarbakır'dan Mardin'e, Antalya'dan İzmir'e, Aydın'a, Muğla'ya kadar Türkiye'ye dünyanın her yerinden turist geldiğine dikkati çekti.

Sadece Antalya'ya geçen sene 6 milyon 200 bin turist geldiğini belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Şu anda 10 milyon turist geliyor. Sadece Van'a 230 bin geçen sene yabancı turist gelmişti, şimdi 400 binin üzerinde turist geliyor. Ne oldu, PKK'nız işe yaramadı. Ne oldu, 15 Temmuz'unuz işe yaramadı. Ne oldu, DEAŞ'ınız işe yaramadı. Ne oldu, FETÖ'nüz işe yaramadı. Ülkenin iradesini ortaya koyan işte burada sizin koyduğunuz çalışmalardır, sandığa ve demokrasiye sahip çıkmaktır."

Bakan Soylu, konuşmasında, Trabzon ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.