TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Başkanlık Divanı, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana ile eski HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk'ün devamsızlık yaptıkları dönemlere ilişkin ödenek ve yolluklarının verilip verilmemesi, TBMM Genel Kurulunun onayına sundu.

Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.

Alınan bilgiye göre, toplantıda, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu, insan kaynakları ile ilgili bilgilendirme sunumu yaptı.

Milletvekillerine, Yasama Organı Eski Üyelerine, Dışarıdan Atandıkları Bakanlık Görevi Sona Erenlere Tedavi Yardımı Yapılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı ile bu yönetmelik uyarınca tıbbi malzeme bedellerinin yeniden belirlenmesi konusu görüşüldü.

Buna göre, milletvekillerine ödenen gözlük çerçevesinin fiyatı 250 liradan 350 liraya, gözlük bir çift camın fiyatı 150 liradan 200 liraya, işitme cihazının (her bir kulak için) fiyatı bin 500 liradan 3 bin liraya çıkarıldı.

250 lira olan milletvekillerinin işitme cihazının tamir ücreti aynı kalırken, diş tedavisinde kullanılan kemik içi implant malzeme için ödenecek ücret (implant gövdesi, iyileşme başlığı ve daimi başlığı) 600 liradan bin liraya, protez yapımında kullanılan hassas tutucu malzeme için ödenecek ücret ise 100 liradan 130 liraya yükseltildi.

Toplantıda, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu ile Yayın Danışma Kurulu üyeleri de seçildi.

HDP Ağrı milletvekilleri Berdan Öztürk ile Dirayet Dilan Taşdemir'in 10 günü aşan izin talepleri, uygun görüşle TBMM Genel Kuruluna sunuldu.

26. Yasama Dönemi 2. Yasama Yılında, 18 Nisan 2017-27 Temmuz 2017 dönemine ilişkin aralıksız devamsızlıkları sabit olan eski HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile eski HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün, bu dönemlere ilişkin milletvekili ödenek ve yolluklarının verilip verilmemesi, Genel Kurulun onayını sunuldu.

1 Mayıs 2017-30 Eylül 2017 dönemine ilişkin aralıksız devamsızlığı sabit olan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın, söz konusu dönemlere ilişkin milletvekili ödenek ve yolluğunun verilip verilmemesi de TBMM Genel Kurulunun onayına sunuldu.

Sayıştay Başkanlığının 2017 yılına ilişkin harcamalarının dış denetiminin yapılabilmesi için mülkiye başmüfettişlerinden oluşan komisyon üyeleri görevlendirildi.

TBMM Yalova Sosyal Tesisleri ile TBMM Başkanlığına tahsis edilen Filizi Köşk Sera Restoran'ın tadilatları tamamlandığından, TBMM bünyesinde sosyal tesis olarak hizmet vermeleri ve tesislerde yeterli sayıda personelin istihdam edilmesi için TBMM Başkanlık makamına yetki verildi.

- CHP Grup Başkanvekili Özel'e verilen uyarı cezası

Toplantıda, Başkanlık Divanının CHP'li üyeleri, TBMM Genel Kurulunun dünkü birleşiminde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'e verilen uyarı cezasını da gündeme getirdi. TBMM Başkanvekili, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, cezanın doğru ve etik olmadığını bildirdi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise parlamentonun itibarını bütün milletvekillerinin koruması gerektiğini, bu nedenle Özel'in sarfettiği sözlerin ve sergilediği davranışın doğru olmadığını kaydetti.

Bunun üzerine TBMM İdare Amiri, CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Meclisin itibarını herkesin koruması gerektiği görüşüne katıldıklarını ancak KHK'ların da Mecliste görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

İsmail Kahraman, Meclise sevkedilen KHK'ların TBMM Genel Kurulu gündeminde yerlerini aldığını, Genel Kurulda görüşülmesine Danışma Kurulunca karar verilmesi gerektiğini vurguladı.