1. Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf Mahkemeleri)

    Adli yargı ikinci derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleridir. Bölge adliye mahkemeleri, coğrafi dağılım ve iş yoğunluğu göz önüne alınarak belirlenen yerlerde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca kurulur.

    Bölge adliye mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine, değiştirilmesine veya bu mahkemelerin kaldırılmasına Adalet Bakanlığının önerisi üzerine Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca karar verilir.

    Bölge Adliye Mahkemelerinin kuruluşuna ilişkin 5235 sayılı kanun yürürlüğe girmiş ve bu mahkemeler 15 merkezde kurulmuş ancak personel ve altyapı eksikliği nedeni ile bu kitabın hazırlandığı tarih itibari ile henüz faaliyete geçmemiştir. Bölge Adliye Mahkemeleri faaliyete başlayıncaya kadar Yargıtay esaslı temyiz sistemi devam etmektedir.


2. Yargıtay

    Yargıtay, adliye mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olan bağımsız bir yüksek mahkemedir. Yargıtay; Birinci Başkanlık, Ceza ve Hukuk Genel Kurulları, Daireler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bürolar ve idari birimlerden oluşur. Yargıtay'da yirmi üç hukuk ve on beş ceza dairesi olup her dairede bir daire başkanı ile yeteri kadar üye bulunur.