Mahkeme dosyasına sunulacak dava dilekçesinden cevap dilekçesine, delil listesinden beyan dilekçesine dair tüm dilekçelerde, ne yazdığınız kadar, nasıl yazdığınızın da önemi çok büyüktür. Görsel olarak baştan savma hazırlanmış bir dilekçeyi , hakim / bilirkişi de aynı özensizlikle okuyacaktır.

Lezzetli bir yemeğin görsel olarak hoş görünmediğini gözünüzde canlandırın. Belki de sırf görünüşü nedeniyle o yemeği belki de tatmazsınız bile… Dilekçeler de böyledir.

Okuyacak kişide, öncelikle emek harcandığı izlenimi uyandırmalıdır.  Uygulamada, tamamı büyük harflerle yazılmış dilekçelere bile rastlamaktayız. Bu, bize göre, dilekçenin sunulduğu makama büyük saygısızlıktır. Meslek hayatınız boyunca yüzlerce dilekçe yazmanız gerektiğini düşündüğünüzde, “word” programına mümkün olduğunca hakim olmanız, dilekçenizi görsel olarak sunuma hazır hale getirebilmeniz için işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Dilekçelerinizde kullanacağınız yazı tipi, size özgü farklı bir font olabilirse de, font seçiminde abartıya kaçmamak, mümkün olduğunca akıcı bir şekilde okunması mümkün fontları  seçmek önemlidir. Yazı boyutu seçiminde, kullanılabilecek en uygun boyut 12 punto dur. Daha küçük boyutlar, okunmayı zorlaştırmakta, daha büyükler ise görsel olarak amatörce bir görüntü vermekte ve tercih edilmemektedir.

Dilekçenin yazıldığı makamı, bold (kalın) seçimle ortalamak, Davacı, davalı, dilekçe konusu, talep gibi başlıkları yine bold seçimle kalınlaştırmanız, dilekçeye hem görsel değer katar, hem de dilekçeyi okuyacak kişinin işini kolaylaştırır. Hizalamalar, dilekçelerin görselliği için oldukça önemlidir. Bir üst başlıkta, hizalama nereden yapılmışsa, diğer başlıklarda da aynı noktada hizalama yapılmalıdır.

Hizalamaların doğru yapılabilmesi için space (boşluk) tuşu yerine tab tuşunun kullanılması, daha doğru hizalama yapılmasını kolaylaştıracaktır. Aşağıda, hizalamalara ve ortalamalara dikkat edilerek hazırlanmış bir dilekçenin başlık kısmı örnek olarak gösterilmiştir.

Eğer dilekçenizin ilk sayfasında antetli kağıt kullanacaksanız (ki kullanmanızı görsellik adına şiddetle tavsiye ederiz), başlık ile antet arasındaki mesafeyi, göze uygun gelecek şekilde ayarlamalısınız.

Dilekçenizdeki ad ve soyadların yazımında, örnekte olduğu gibi, adların Baş harfleri büyük, diğerleri küçük, soyadın ise tamamının büyük yazılması da uygun olacaktır. Dilekçenin sağ ve solundaki boşluklar eşit mesafede olur, yazılar iki yana yaslanırsa, dilekçeniz göze daha çok hitap edecek bir görüntüde olacaktır.

Uygulamada genellikle UYAP üzerinden dilekçe göndermek, işleri hızlandırmakta etkili ise de, eğer mümkünse, aynı dilekçenin, antetli kağıda da hazırlanarak dosyaya sunulması faydalı olacaktır. Dilekçe içinde, vurgulanmak istenen noktaları, başlıkları, kalın, altı çizili yada büyük harflerle yazarak bu noktalara dikkat çekmeniz ve vurgu yapmanız mümkün.



Dilekçede farklı yazı karakterleri mümkün olduğunca kullanılmamalı, hangi yazı karakteriyle başlanmışsa, o yazı karakteriyle devam edilmeli ve dilekçe sonlandırılmalıdır. Dilekçe içinde kanun maddesinden alıntı yapılacaksa, bunu belirginleştirmek adına, madde metninin yazı karakterinde yatay seçeneğini kullanabilirsiniz. Çok zorda kalmadıkça, dilekçenizi kesinlikle elle yazıp vermeyin.

Kimse sizin el yazınızı çözmek için uğraşmak mecburiyetinde değil. Emin olun, çözeceğim diye de uğraşmaz, okumayı bırakırlar.

Yüzlerce dosyada, binlerce dilekçe okuması gereken hakimlerin de işini kolaylaştırmak adına, dilekçelerin bu titizlikle hazırlanması uygun olacaktır. Özenerek hazırlanan bir dilekçeyi, daha okumadan bir bakışta anlamak mümkündür.  

Gerek mesleğinize, gerek mahkemeye duyulması gereken saygı gereği, dilekçenizi bunun gibi hususlara dikkat ederek hazırlarsanız, davayı kazanacağınızı garanti edemesek de, dilekçenizin okunacağının garantisini verebiliriz


hukukitavsiyeler.com