Avukatlar genellikle geçici görülür ve öyle muameleye tabi tutulur, nitekim bu çalışan avukatların da bir ayağı hep dışarıda olur. Bu sistemsizlik en önemli sermayesi insan olan hukuk bürolarının gelişimine en büyük engeldir. Hukuk büroları büyümeden parçalanma sürecine girer.

Bir avukatın bir hukuk bürosunda uzun ömürlü çalışması için iki unsur gerekir ekonomik ve mesleki tatmin. Hukuk bürolarının kurumsallaşma sürecinin en önemli adımı mesleki tatmin unsurunun bir nüvesi olan ve yazımızın asıl konusunu oluşturan "ünvan"  yapılanmasıdır.

Bir avukat bir hukuk bürosuna girdiğinde kariyer yolculuğunu bilmeli ve bu motivasyonla hareket etmelidir. Stajyer avukat hukuk bürosuna ilk girdiği gün ortaklar arasına adını yazdırmayı hedefleyebilmelidir.

Ünvan yapılanması, hukuk bürolarına göre bir çok farklılık göstermekle birlikte genelde; stajyer avukat, junior avukat, senior avukat, maaşlı partner avukat, hissedar partner avukat şeklinde kendini göstermektedir.

Özetle; hukuk büroları büyümek istiyorsa; kurumsallaşmayı sağlamalı, bu bağlamda ünvan yapılanmasını oluşturmalı, genç avukatlara hedef göstermelidir. Hukuk büroları, avukatlara ekonomik ve mesleki tatmin imkanı sundukça pasta daha büyüyecek, kazan-kazan modeli devreye girecektir.



ehukuk.org