1- Duruşma kaçırmayın: Duruşma günlerini düzenli olarak not alın. Vekil olduğunuz tüm dosyalarda, uyap üzerinden de vekilliğinizi işletin ve haftalık ve günlük sorgu yapın. Bu sayede hem duruşma kaçırmaz, hem de dosyalardaki gelişmelerden haberdar olursunuz. İş yoğunluğu, duruşmaların çakışması ve benzeri nedenlerle duruşmaya giremeyecek iseniz, göndereceğiniz mazeret dilekçesinin dava dosyasına girdiğinden emin olun. Mazeret için masraf göndermeyi ihmal etmeyin ve mümkünse mazeretinizi belgeleyin.

2- Dosyadaki gelişmelerden müvekkilinizi haberdar edin: Müvekkillerin en büyük şikayetlerinden biri de avukatları tarafından bilgilendirilmemeleridir. Herbiri ile yüzyüze görüşmek bazen mümkün olamayacağından, mail adreslerini temin edebildiklerinize, e-mail yoluyla, edemediklerinize, mesaj veya telefon yoluyla ulaşarak son durum hakkında müvekkilinize bilgi verin. Müvekkili bu hususta memnun etmenin en etkili yöntemi, yüzyüze veya telefonla bilgi vermektir. İleride ihtilaf yaşanma ihtimali mevcutsa, yazılı bilgi vermek ise sizin için en güvenli yoldur.

3- Telefonuna cevap veremezseniz de en kısa zamanda müvekkilinize geri dönüş yapın: Duruşmada, toplantıda ve benzeri uygun olmayan bir ortamda olabilir ve telefonunuzun sesini kısmış veya kapatmış olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, müsait olunca öncelikli işiniz, derhal müvekkilinize geri dönüş yapmak olmalıdır. Cevaplayamama nedeninizi de kısaca açıklamanız yeterlidir. İşiniz gereği telefona bakamayacak ortamlarda bulunduğunuzu bildiğinden, anlayışla karşılayacaktır.

4- Saygıda kusur etmeyin: Müvekkilleriniz sizin ekmek kapınız. Müvekkillerinizi kesinlikle maddi durumlarına, eğitimlerine göre sınıflandırmayın. İnsanlar, kendilerine saygı duyanların yanında olmaktan daha büyük haz duyarlar.Hiçbirine saygıda kusur etmeyin ki siz de saygı göresiniz.

5- Olumsuz gelişmeleri müvekkilden gizlemeyin: Dosyalarda müvekkil aleyhine seyreden gelişmeler olduğunda, durumdan kendisini haberdar edin. Küçük bir çocuğun evde vazo kırıp bunu gizlemesi gibi düşünün. Vazonun kırıldığı er geç ortaya çıkacaktır. Bu durumun ortaya çıkmadan sizin tarafınızdan açıklanması, kendisinin öğrenmesinin doğuracağı etkiden daha az zarar verici olacaktır. Yaptığınız hataları itiraf etmelisiniz.

6- Yaptığınız hataları itiraf edin: Mesleki hatalar yapabilirsiniz. Telafisi kısa sürede mümkün ise, söylemek durumunda değilsiniz. Ancak telafisi mümkün değilse veya uzun sürecekse, bu durumu müvekkilinizin öğrenme ihtimali kuvvetle muhtemel olduğundan, hatanızı itiraf etmekten çekinmeyin. Belki de uygulaması en zor madde budur. Ders çıkarabilenlere, yapılan hatalar ve meslekte kıdem ters orantılıdır. Kıdem kazandıkça, yaptığınız hataların da azaldığını görürsünüz zaten.

7- Müvekkilinize ekstra ödeme ve masraf çıkartmayın: İşin başlangıcında yapılacak masrafları, ödenecek harçları doğru hesaplayın ve müvekkilinize bildirin. Ekstra masraf çıkma ihtimali bulunan durumları da söylemeyi ihmal etmeyin. Müvekkillerin büyük kısmı, konuşulanın dışında masraf çıkarttığınız zaman, bundan son derece rahatsızlık duyarlar.

8- Söz verdiğiniz işleri zamanında tamamlayın: İş yoğunluğunuz olabilir. Ancak bu mazeret değildir. Müvekkil sizden, vaat ettiğiniz tarihte işin yapılmasını bekler. O yüzden tutamayacağınız sözler vermeyin. Dava açılacaksa gününde açın. İhtarname gönderilecekse gününde gönderin ki işinizi layıkı ile takip ettiğinizi görsün müvekkiliniz.