Çekişmeli boşanma davasında tarafların bir tanesi eşinden boşanmak isterken, diğer taraf boşanmak istememektedir yahut her iki eş boşanmak istese de, boşanma ile meydana gelecek sonuçların hepsi üzerinde anlaşamamışlardır, örneğin velayet, nafaka, mal paylaşımı, maddi-manevi tazminat gibi. Her iki taraf da boşanmak istiyorsa, yukarıda açıkladığımız durumun tersine dava, çekişmesiz boşanma davası olarak nitelendirilir. Çekişmesiz boşanma davası halk arasında "Anlaşmalı Boşanma" davası olarak da bilinir. Anlaşmalı boşanma hakkında geniş bilgiyi takip eden sorularda bulabilirsiniz.

Medeni Kanunun 168. maddesi; "Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden (taraflardan) birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir." şeklindedir. Bu anlamda boşanma davası eşlerden birinin ikametgâhında ya da son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yerin mahkemesinde açılabilir. Boşanma davalarında görevli mahkeme ise Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemeleri 09.03.2003 tarihli Aile Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usullerine Dair Kanun ile birlikte özel olarak kurulmuş mahkemelerdir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde, asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatı ile görevlidir.

Yabancı uyruklu kişiler ile evlenen Türk vatandaşlarının bulundukları ülke mahkemesinin boşanmaya dair kararının Türk mahkemelerinde geçerli olabilmesi için Tükiye'de tanıma ya da tenfiz davası açmaları gerekir.

Boşanma davası açmak ve işlemleri hızlandırmak için karşı tarafın adres ve vatandaşlık numarasını bilmeniz, avukatınıza bildirmeniz gerekmektedir.